699 0

Плащането за АЕЦ Белене мина през ключови комисии

Плащането за АЕЦ Белене мина през ключови комисии
Стефанаки Йоанис

Държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ "Белене” беше одобрена от бюджетната и от енергийната комисия в парламента. В законопроекта е записано, че държавата ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК, според присъденото от Арбитражния съд в Париж, съобщи БНР.

Точна сума обаче не е записана. След като бъде получено одобрение от Брюксел за държавна помощ, към "Атомстройекспорт" ще бъдат платени 400 млн. евро. След преговори ще бъде преведена и останалата сума, но в момента държавата оспорва размера на лихвите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова:

Ние сме предявили тази наша претенция към Международния арбитраж. Той ни информира, че намира основание за разглеждане на тази наша претенция. Ще я разгледа и се надяваме тази претенция да бъде уважена и това, разбира се, ще доведе до намаление на сумата.

Към момента задължението на държавата е 628 млн. евро. Законопроектът за държавната помощ за погасяването на дълга за "Белене” ще бъде гласувана на първо четене в сряда в пленарната зала.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай