682 0

Плащането за АЕЦ Белене мина през ключови комисии

Стефанаки Йоанис

Държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ "Белене” беше одобрена от бюджетната и от енергийната комисия в парламента. В законопроекта е записано, че държавата ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК, според присъденото от Арбитражния съд в Париж, съобщи БНР.

Точна сума обаче не е записана. След като бъде получено одобрение от Брюксел за държавна помощ, към "Атомстройекспорт" ще бъдат платени 400 млн. евро. След преговори ще бъде преведена и останалата сума, но в момента държавата оспорва размера на лихвите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова:

Ние сме предявили тази наша претенция към Международния арбитраж. Той ни информира, че намира основание за разглеждане на тази наша претенция. Ще я разгледа и се надяваме тази претенция да бъде уважена и това, разбира се, ще доведе до намаление на сумата.

Към момента задължението на държавата е 628 млн. евро. Законопроектът за държавната помощ за погасяването на дълга за "Белене” ще бъде гласувана на първо четене в сряда в пленарната зала.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай