Last news in Fakti

21 Септември, 2016 13:01 1 222 0

ДКЕВР: Заемът за АЕЦ Белене няма да увеличи цената на тока

  • ток-
  • аец белене-
  • иван иванов-
  • експерти

Това е един капиталов разход на НЕК

ДКЕВР: Заемът за АЕЦ Белене няма да увеличи цената на тока - 1

Заемът, който държавата ще предостави на Националната електрическа компания (НЕК) за разплащане с Русия по спряния проект АЕЦ "Белене", няма да се отрази на цената на електроенергията за потребителите. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Това, че НЕК взема заем, за да се разплати за инвестиционни намерения отпреди близо десетилетие, по никакъв начин по нашите правила не може да бъде отразено в цената на електрическата енергия.

Заемите няма да повлияят на цените на електроенергията. Това, че НЕК взема заем от държавния бюджет, за да се разплати за инвестиционни намерения отпреди десетилетия, по никакъв начин не може да бъде отразено в цените на тока. Освен това КЕВР не отчита в цената на електроенергията лихви, в това отношение потребителите трябва да бъдат спокойни, успокоява шефът на КЕВР. Вторият заем, който сега се взема от държавния бюджет (първият е от БЕХ за американските централи – б. а.), е възмезден, което означава, че след реализация на оборудването трябва да бъдат възстановена в държавния бюджет или цялата сума или голяма част от нея. „Надявам, че Европейската комисия ще оцени ситуацията, че се касае са временна възмездна държавна помощ и максимално бързо ще нотифицира закона, който приема НС.

Иванов заяви още, че не можа да каже да каже какъв да бъде проектът „Белене“, но пък може да каже на какви условия трябва да отговаря. Първото е да няма държавни гаранции, второ – да е без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията, трето – да не бъде миксирана цената на новата мощност с тази на двата работещи блока на „Козлодуй“, които са с най-ниска цена на тока, защото това би било опит да прикрие висока цена . „Нека този, който реши да реализира проекта, да си направи изчисленията и дали цената на еленергията ще бъде такава, че да може да я реализира било на вътрешен пазар или за износ.

Вътрешният пазар не показва никакви признаци за повишаване на потреблението, в последните 8,5 месеца потреблението намаля с 2%, производството - с 12%, износът с 45%, казва Иванов. Навлизаме в период на енергийна революция в Европа и в света. Дори и международните енергийни експерти не предвиждат увеличение на потреблението, енергийната ефективност го тегли надолу, смята шефът на регулатора.

Ще дадем леко увеличение на природния газ, но то ще е по-малко от тези 3,4%, които първоначално поиска „Булгаргаз“ , след това те намалиха на 3,27 на сто. Считам, че ще бъде по-малко, ще бъде в размер, който няма да наруши интересите на българската индустрия. Увеличението ще е толкова малко, че няма нужда да се променят цените на топлинната енергия и на електроенергията от когенерациите.

Различно е мнението обаче на енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, според когото скок на цената на тока не е изключен.

Транспорт, консервиране, съхранение на площадка... Това са разходи, които НЕК трябва да плаща в следващите години. Освен това тези активи, които са платени в момента, върху тях трябва да се плащат амортизационни отчисления и това ще вдига разходите и по счетоводните механизъм. Това трябва да доведе до повишаване на цената на електроенергията, тъй като НЕК е единствен купувач в момента, посочи пред БНР Иван Хиновски.

Енергийният експерт на КТ "Подкрепа" Ангел Божилов също не изключва скок на цената на тока заради плащанията за "Белене". Нещата зависят от Комисията за енергийно и водно регулиране, подчертава Божилов.

Това е един капиталов разход на НЕК. Дали те ще поискат от регулатора този разход да им бъде възмезден незабавно, аз не мога да кажа. Принципно, когато правиш инвестиция, не би следвало да очакваш да я върнеш в следващите две, три години, особено ако инвестицията е в производствена мощност от този характер. Но нещата са толкова оплетени в енергетиката в България и специално в сфера "Ядрена енергетика", че всичко е възможно, смята Ангел Божилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА