Last news in Fakti

21 Септември, 2016 20:18 1 304 0

ЕК: Не сме обсъждали помощта за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • ек-
  • ес-
  • помощ
ЕК: Не сме обсъждали помощта за АЕЦ „Белене” - 1

На този етап с българското правителство не са обсъждани въпроси, свързани оказването на държавна помощ, заяви за БНР говорител на ЕК по повод последиците от арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

Проверката за евентуално нарушение правилата за конкуренция ще отнеме поне 2 месеца.

Комисията напълно уважава правото на България сама да определя енергийния си микс, а действията след решението на Международния арбитражен съд са отговорност на суверенното българско правителство, допълни говорителят.

Според правилата на ЕС България трябва формално да уведоми Брюксел за намерението си да прехвърли пари към НЕК, която да изплати неустойките на Русия. Уведомлението трябва да съдържа пълната аргументирана документация по случая. След това Еврокомисията има 2 месеца за да обяви дали финансирането представлява или не държавна помощ в нарушение правилата на конкуренцията в съюза.

Самото гласуване на закон за плащане неустойките за "Белене" в Народното събрание не би представлявало нарушение, докато парите фактически не са преведени по сметката на НЕК и докато Еврокомисията не вземе окончателно решение по въпроса, обясниха още източници на БНР.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА