884 0

ЕК: Не сме обсъждали помощта за АЕЦ „Белене”

Венцислав Михайлов

На този етап с българското правителство не са обсъждани въпроси, свързани оказването на държавна помощ, заяви за БНР говорител на ЕК по повод последиците от арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

Проверката за евентуално нарушение правилата за конкуренция ще отнеме поне 2 месеца.

Комисията напълно уважава правото на България сама да определя енергийния си микс, а действията след решението на Международния арбитражен съд са отговорност на суверенното българско правителство, допълни говорителят.

Според правилата на ЕС България трябва формално да уведоми Брюксел за намерението си да прехвърли пари към НЕК, която да изплати неустойките на Русия. Уведомлението трябва да съдържа пълната аргументирана документация по случая. След това Еврокомисията има 2 месеца за да обяви дали финансирането представлява или не държавна помощ в нарушение правилата на конкуренцията в съюза.

Самото гласуване на закон за плащане неустойките за "Белене" в Народното събрание не би представлявало нарушение, докато парите фактически не са преведени по сметката на НЕК и докато Еврокомисията не вземе окончателно решение по въпроса, обясниха още източници на БНР.

 

Белгия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай