2 764 1

Да платиш 800 лири за банкнота от 5 лири

Колекционери са осъзнали, че първите отпечатани банкноти могат да струват малко състояние

Да платиш 800 лири за банкнота от 5 лири
Милена Трачева

Новите пластмасови банкноти от 5 лири, които Великобритания пусна в обръщение миналата седмица, се продават за стотици лири в интернет, съобщава "Индипендънт".

Притежатели на едни от първите пластмасови пари, пуснаха банкнотите на търг в сайта eBay, като цената на една от предлаганите банкноти достига рекордните 800 лири. Друга се продава за 400 лири, но до края на търга остава още време, така че цената ѝ може да нарасне значително.

Тъй като това е първата по рода си пластмасова банкнота в Англия, колекционери са осъзнали, че първите напечатани пари могат да струват малко състояние.

Колекционерите търсят банкноти със сериен номер, започващ с AA01 и в идеалния случай, тези 4 знака са следвани от шест цифрен сериен номер с малки числа.

Първата банкнота бе подарена на Кралицата, а останалите 999 998 с префикс AA01 бяха пуснати в обръщение.

Вече са отпечатани 440 милиона нови банкноти с номинал 5 лири, но не всички са влезли в обращение към момента, така че е възможно, част от така търсените пластинки с малки серийни номера да не са се появили на "пазара".

Някои британци пък са решили да постъпят благородно и даряват своите пластмасови пари за благотворителност, като част от социална медийна кампания.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 08:40  24.09.16
    Разбирам да бяха от фина кожа,ама да се хвърлят пари за пластмаса...

Напиши коментар:


Публикувай