24 Септември, 2016 18:21 1 214 0

Ръст на произведените в България хранителните продукти

  • произведените-
  • българия-
  • хранителните-
  • продукти
Ръст на произведените в България хранителните продукти - 1

Два пъти повече е относителният дял на земеделския сектор в икономиката на Област Сливен от средното за страната, съответно 11% към 5,3%. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на кампанията на Министерството „Подкрепяме българското“ в град Сливен.

„Целта на инициативата е да покажем, че българският производител произвежда все повече и по-качествени продукти“, добави тя. Танева подчерта, че кампанията навсякъде се подкрепя и от местни власти и се радва на засилен интерес както от страна на производители, така и на потребители.

Десислава Танева посочи, че отличителна характеристика на сектора в Сливен е многообразието в земеделието. Министърът изтъкна, че след промените в субсидирането на плодовете и зеленчуците през последните две години се увеличават засадените площи на тези култури в областта. „Площите със зеленчуци са се увеличили два пъти“, каза още тя и добави, че в сливенско се отглеждат 47% от прасковите и 9% от черешите в страната.

Танева отбеляза, че от животновъдството в региона най-развито е говедовъдството, следвано от овцевъдството и козевъдството. Говедовъдството представлява над 5% от цялото поголовие и е сред първите 10 области в страната. „От общо използваната площ постоянно затревените площи са близо с 50% повече от тези в национален план, което дава условия за развитие на животновъдството“, отбеляза Танева.

На изложението присъстваха 30 местни производители, които представиха плодове, зеленчуци, мед, млечни и месни продукти, тестени изделия и други.

На откриването присъства и кметът на Сливен Стефан Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА