599 4

Обсъждаме доставките на газ от Кипър

В рамките на Европейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднакви принципи

Венцислав Михайлов

Българският енергиен министър Теменужка Петкова и министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър Йоргос Лакотрипис обсъдиха възможностите за доставки на кипърски природен газ за страната ни. Двамата се срещнаха преди провеждането на първото заседание на създадената с меморандум през февруари тази година работна група по въпросите на енергетиката, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„В рамките на Европейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднакви принципи. Смятам, че на база на действащия меморандум между страните ни, ще развием двустранното сътрудничество в един от стратегическите отрасли – енергетиката“, каза Петкова по време на срещата с министър Лакотрипис. Тя запозна кипърския си колега с развитието на проектите за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ у нас – газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция-България, както и за намерението на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на Алексадруполис. По думите й кипърският природен газ е една от опциите за захранване на газовия хъб.

В момента се провежда втората фаза на пазарния тест, в рамките на която компаниите ще резервират количества природен газ. Работим и по стартиране на обществената поръчка за изграждане на интерконектора, допълни още Петкова. „При подписването на окончателното инвестиционно решение в началото на тази година, заложихме опция капацитетът на проекта да се увеличи и над 10 млрд. куб. м. при икономически интерес от страна на компаниите“, припомни министър Петкова.

След срещата министър Лакотрипис заяви, че България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа. Газовото находище „Афродита“ в кипърската икономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителни залежи, откривано през последните години. „Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, подчерта Лакотрипис. „Добре запознати сме с плановете на България да се превърне в газоразпределителен център“, каза още той и изрази желание кипърската страна да се запознае подробно с концепцията на българското правителство за изграждане на хъба.

Министрите Петкова и Лакотрипис бяха единодушни, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е общ приоритет и за двете страни. По този начин ще се постигне енергийна сигурност и гъвкавостта на доставките за Европа.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Де юре
  Отговор
  1 13:56  26.09.16
  Браво!
 • Хасан
  Отговор
  2 15:07  26.09.16
  Турция направи грешка че се отказа от Кипър. Островът е част от Турция и трябва да си я вземе обрстно
 • Nikodim
  Отговор
  3 16:05  26.09.16
  Стискам палци да се провали на тиквата хъбчето и да се върнем към руския газ.
 • Бойко...Бойко,
  Отговор
  4 18:04  26.09.16
  Бойко...Бойко, ,,изтърви питомното-гони дивото,, Време е да се скриеш ,,вдън земя,,

Напиши коментар:


Публикувай