27 Септември, 2016 13:43 827 0

Първият борсово търгуван фонд вече е на Българската фондова борса

  • фонд-
  • борса-
  • търговия
Първият борсово търгуван фонд вече е на Българската фондова борса - 1

Търговията с дялове от първия борсово търгуван фонд започна днес на БФБ-София. Фондът Expat Bulgaria SOFIX UCIT ETF е създаден от управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД.

Фондът се търгува в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ-София.

Фондът ще инвестира в компаниите, които формират водещия индекс на БФБ-София – SOFIX и ще може да прави вложения в депозити и държавни ценни книжа.

„Стартът на търговията с първия борсово търгуван фонд е важно събитие за българския капиталов пазар. Продукти като варанти и сертификати са следващата стъпка по отношение на продуктовото разнообразие на Борсата.“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София по време на официалната церемония днес.

„Радвам се да бъда част от този важен момент за българския капиталов пазар. Основен ангажимент на Комисията за финансов надзор е да работим активно, за да можем да предлагаме разнообразни финансови инструменти за инвестиции. Новите атрактивни

възможности за инвеститорите представляват нови възможности и за българския пазар.“, каза Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор.

Номиналната стойност на един дял от фонда е 1 лев. Вид на дяловете: безналични, поименни, свободно прехвърляеми. Маркет-мейкъри на емисията са инвестиционните посредници БенчМарк Финанс АД, Елана Трейдинг АД и ПФБК ООД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ е 5%. Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането й е 2 500 лв.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА