888 1

Руският институт за ядрени реактори ще работи под егидата на МААЕ

Руският Научно-изследователския институт за ядрени реактори бе признат за Международен център за изследвания под егидата на МААЕ

Руският институт за ядрени реактори ще работи под егидата на МААЕ
Снимка: МААЕ
Милена Трачева

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви руския Научноизследователския институт за ядрени реактори (НИИАР) за Международен център за реализиране на съвместни научноизследователски проекти на базата на изследователски реактори (ICERR). Това стана по време на 60-ата Генерална конференция на МААЕ. Във Виена генералният директор на МААЕ Юкия Амано, генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко и директорът на руския НИИАР Александър Тузов подписаха споразумение за новия статус на Държавния научен център — Научноизследователския институт за ядрени реактори (ГНЦ НИИАР), който ще бъде валиден 5 години. 

Получаването на статус ICERR бе предшествано от голяма подготвителна работа от страна на специалистите в руския институт. През юли 2016 г. АО ГНЦ НИИАР успешно премина през специален одит, в рамките на който инспектираща комисия от МААЕ оцени експерименталните възможности на предприятието, организацията на работата с чуждестранни поръчители и инфраструктурата на Димитровград, Русия. „Изразяваме признателност за откритостта на руските колеги в хода на мисията и с удовлетворение отбелязваме високата им мотивация и професионална компетентност“, заяви след одита Андреа Борио ди Тиглиоли, ръководител отдел изследователски реактори в департамента по ядрена енергия на МААЕ.

Днес в света само две организации имат статус ICERR — руският ГНЦ НИИАР и Комисариатът по атомна енергия на Франция. „Присъждането на такъв висок статус е свидетелство за принадлежността на института към водещите научни центрове в света. Ние сме най-голямата научна организация в ядрения отрасъл в Европа и имаме достатъчно много научни изследвания. Сигурен съм, че присъждането на статус на международен център ще разшири нашите възможности при дейността ни с чуждестранните партньори“, отбеляза Александър Тузов.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Миленке
    Отговор
    1 15:25  28.09.16
    имаш грешка в заглавието на статията

Напиши коментар:


Публикувай