1 249 1

Проект: Пенсиите се вдигат с 2,4% от 1 юли

Пенсионерски организации искат преизчисление на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 г.

Проект: Пенсиите се вдигат с 2,4% от 1 юли
Стефанаки Йоанис

Пенсиите се вдигат с 2,4% от 1 юли догодина.  Пенсионерски организации искат преизчисление на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 г.

Не се предвижда промяна в размера на максималната пенсия - тя остава 910 лева, припомня бТВ. За минималната пенсия е заложен ръст с ръста на осъвременяването на всички пенсии - 2,4 на сто.

Управителят на НОИ Бисер Петков уточни, че е възможно да настъпи промяна, тъй като проектобюджетът не е разглеждан от нито един орган, предстои в средата на октомври да бъде внесен в Надзорния съвет на НОИ, а след това да върви по своя път към Народното събрание.

Законодателят е предвидил осигурителната вноска за фонд "Пенсии" от 2017 да се увеличи с един процентен пункт и от настоящите 17,8 на сто да стане 18,8 на сто. Ефектът от това увеличение е заложен в приходната част на бюджета на ДОО и е 200 милиона лева допълнителни приходи, каза управителят на НОИ.

В парламентарната социална комисия дни преди Международния ден на възрастните хора са получени искания от пенсионерските организации за преизчисляване на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 г. Комисията от своя страна е поискала финансови разчети от НОИ колко би струвало на бюджета подобно увеличение – 1,8 млрд. лв.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бббббб
    Отговор
    1 14:20  29.09.16
    Все едно е вдигат с 100лв.

Напиши коментар:


Публикувай