Last news in Fakti

28 Септември, 2016 20:28 1 738 1

Проект: Пенсиите се вдигат с 2,4% от 1 юли

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • нои

Пенсионерски организации искат преизчисление на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 г.

Проект: Пенсиите се вдигат с 2,4% от 1 юли - 1

Пенсиите се вдигат с 2,4% от 1 юли догодина.  Пенсионерски организации искат преизчисление на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 г.

Не се предвижда промяна в размера на максималната пенсия - тя остава 910 лева, припомня бТВ. За минималната пенсия е заложен ръст с ръста на осъвременяването на всички пенсии - 2,4 на сто.

Управителят на НОИ Бисер Петков уточни, че е възможно да настъпи промяна, тъй като проектобюджетът не е разглеждан от нито един орган, предстои в средата на октомври да бъде внесен в Надзорния съвет на НОИ, а след това да върви по своя път към Народното събрание.

Законодателят е предвидил осигурителната вноска за фонд "Пенсии" от 2017 да се увеличи с един процентен пункт и от настоящите 17,8 на сто да стане 18,8 на сто. Ефектът от това увеличение е заложен в приходната част на бюджета на ДОО и е 200 милиона лева допълнителни приходи, каза управителят на НОИ.

В парламентарната социална комисия дни преди Международния ден на възрастните хора са получени искания от пенсионерските организации за преизчисляване на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 г. Комисията от своя страна е поискала финансови разчети от НОИ колко би струвало на бюджета подобно увеличение – 1,8 млрд. лв.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Все едно е вдигат с 100лв.