529 0

Плащането на реакторите за АЕЦ „Белене” не е прибързано

НЕК е осъдена не заради това, че проектът е спрян през 2012 г., а заради това, че през 2008 г. оборудването е поръчано на "Атомстройекспорт", изтъкна Петкова

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Плащането на присъдената сума по арбитражното решение за АЕЦ „Белене” не е прибързано. Това каза по bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Решението на международния арбитраж е категорично, изтъкна тя. По думите на министъра, ако платим сумата до края на годината, ще спестим от лихвите.

Ако не платим, рискуваме „Атомстройекспорт” да продаде оборудването, защото към момента те са собственици. Ако те го продадат на цена, която няма да е такава, че да покрие нашата щета, то тогава за НЕК и за всички нас ще остане ангажиментът само да плащаме, без да получим насреща нещо, каза Петкова.

НЕК е осъдена не заради това, че проектът е спрян през 2012 г., а заради това, че през 2008 г. двамата изпълнителни директори на НЕК поръчват на „Атомстройекспорт” да изработи това оборудване, уточни тя.

Тя изрази надежда да бъде потърсена отговорност на двамата изпълнителни директори на НЕК по това време – г-н Папазян и г-н Велков.

„Този проект трябваше да бъде спрян, защото българската държава никога не е притежавала ресурс, който да даде възможност да го изгради. Той струва 20 млрд. лева”, категорична беше енергийният министър.

Анализите показаха, че ако продадем оборудването на трета страна, възможността да го продадем на цена, която ни удовлетворява, е малка. Не искаме да преповтаряме цялата негативна ситуация от 2007 г., когато първото оборудване за „Белене” беше препродадено за жълти стотинки, посочи министърът.

Възнамеряваме да търсим възможност, ако има желаещи инвеститори,  проектът да бъде реализиран изцяло на пазарна основа и при спазване на всички пазарни правила, допълни тя.

Ако не се появи инвеститор, това означава, че проектът не е достатъчно атрактивен, констатира Теменужка Петкова.

Сезирала съм прокуратурата с всички материали по АЕЦ „Белене” през 2012 г., впоследствие прокуратурата прекрати производството, тъй като счете, че не са налице достатъчно доказателства, миналата година обжалвах чрез НЕК и сега прокуратурата възобнови това производство, изтъкна още тя.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай