Last news in Fakti

29 Септември, 2016 11:14 1 867 4

Май НЕК ще плати по-малко за АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • нек-
  • арбитраж

Международното адвокатско дружество "White and Case", което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд, е готово с поисканото от премиера Бойко Борисов становище

Май НЕК ще плати по-малко за АЕЦ „Белене“ - 1

България може да плати по-малко за оборудването за АЕЦ "Белене" от сумата, постановена от арбитражния съд в Женева. От енергийния форум в Баку заместник - енергийният министър Жечо Станков съобщи пред БНР, че Русия приема, че има грешка при изчисляването на лихвите, които НЕК трябваше да плати за централата. Според него в най-добрия случай това би намалило дължимите към руснаците суми с около 12 милиона евро. Точният размер предстои да бъде уточняван, обясни Жечо Станков.

Конкретната стойност подлежи на изчисление, не е в нашата компетентност, за да можем да кажем точно каква е стойността. Ние възразяваме по начина на изчисление и се надяваме в най-кратки срокове арбитражът да се произнесе. Важно е да споменем, че руската страна се е съгласила с това, което ни дава възможност да считаме, че това е от наша страна протест, който ще бъде признат и съответно лихвата ще бъде намалена. Говорим за лихва, след месец май 2015 година, която е приблизително в размер на 83-84 милиона, и се надяваме, уважавайки нашия иск, нашите претенции, да може да падне тази стойност, каза Жечо Станков.

Националната електрическа компания (НЕК) е решила да не обжалва решението на Международния арбитражен съд по казуса "АЕЦ Белене". Това съобщи сайтът на Министерския съвет (МС).

Международното адвокатско дружество "White and Case", което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд, е готово с поисканото от премиера Бойко Борисов становище какви са възможностите да се обжалва решението.

Адвокатите посочват, че възможностите да се обжалват страна на България са твърде ограничени, защото арбитражни решения по търговски дела се считат за окончателни и задължителни. Има обаче възможност за технически корекции и те вече са поискани от страната ни.

"Атомстройекспорт" е приела четири от седемте грешки, посочени от българската страна, което ще намали дължимата от НЕК сума. Очаква се окончателното произнасяне на съда в Женева.

Електрическата ни компания е била запозната с всички хипотези за оспорване на решението на Арбитражния съд и е взела решение обжалване да не се предприема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фронто

    0 0 Отговор
    Какво ще им плащаме пък на тези?Нали за междудържавни отношения става дума? Значи-всички покупко-продажби от 44-а насам да се преразгледат през международни цени! И Москва да започва да ни изплаща! Сумите са грандиозни.Ето им междудъражавни отношения.Нека видим кой Български боклук пари на тези вулгарни и безсрамни грабители ще плаща! Не зплашвам никого,намеквам че на на народа Български накрая ще му писне да"снася" на Москва с активното съучастие на нашенци!

    Коментиран от #4

  • 2 Фронто

    0 0 Отговор
    Банкянското милиционече и ленинградското милиционерче един ден през живота си не да работили.Цял живот на чужд гръб,един пирон не са забили. Да внимават как с чужди милиарди се разпореждат! Ще дойде накрая 'горския'. Да няма после "олеле мале ле,що така "?!
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Май тия 12 милиона по-малко досега се изядоха няколко пъти докато се чудим да плащаме ли или какво.

    Точно като във вица дето хванали българин, тучин и евреин да крадат люти чушки, евренина си платил и се отървал; турчина ял чушки, видял че не става и също си платил, а българина хем ял чушки, хем бой ял и чак тогава му увряла главата че най-лесно е да си плати! Ама лошото е че вместо боки тиквата да яде люти чушки, бой и накрая да си плата, пак хората ще го дуат.
  • 4 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фронто":

    Да си избърши плюнките и другия път с лигавник, че монитора ми ревматизъм хвана!