Last news in Fakti

29 Септември, 2016 13:10 1 486 7

Азербайджан е ключов източник на газ за хъб Балкан

  • балкан-
  • хъб-
  • гзопровод-
  • азербайджан
Азербайджан е ключов източник на газ за хъб Балкан - 1

„Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между нашите две страни, България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за газоразпределителния център „Балкан“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на четвъртото заседание на българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. В рамките на сесията бе подписан протокол, съгласно който ще бъдат разгледани възможните варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни  при реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“. Заседанието се проведе под председателството на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на транспорта на Република Азербайджан Зия Мамедов. Обсъдени бяха въпроси на двустранното сътрудничество като: енергетиката, търговията, транспорта и информационните технологии, земеделието, туризма, културата, образованието, здравеопазването, регионалното развитие и социалната политика.

Заместник-министър Станков припомни, че този месец бе представен пред потенциални инвеститори проектът за изграждане на газов хъб „Балкан“. В  конференцията във Варна се включиха с участие и представители на държавната азербайджанска компания SOCAR. Станков подчерта, че концепцията за газоразпределителния център е разработена от българското правителство, съвместно с Европейската комисия. По неговите думи в енергийния сектор България и Азербайджан имат формирано стратегическо партньорство. Станков припомни подписаните меморандуми за сътрудничество между SOCAR и БЕХ, и Булгартрансгаз, и Булгаргаз. „Уверен съм, че четвъртото заседание на междуправителствената комисия ще даде нов импулс за по-значимо развитие на икономическото сътрудничество и връзките между двете страни“, каза още енергийният заместник-министър.

Подписаният документ в рамките на междуправителственото заседание предвижда още активизиране на сътрудничеството по проекта за изграждане на „Южен газов коридор“, в това число и разглеждане на възможните варианти за доставки на азербайджански природен газ. Двете страни изразиха категоричната си подкрепа за реализация на газовите доставките в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от 2020 г.

Предвижда се разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.

Документът предвижда проучване на възможностите за обмен на електроенергия между България и Азербайджан, след създаването на електроенергийния коридор по направлението Азербайджан – Грузия – Турция – Европа, както и обмяна на опит в процеса на въвеждане на пълна либерализация на електроенергийната система у нас.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    1 0 Отговор
    Що за глупости дрънкат тези идиоти от правителството?
    Южен Газов Коридор от Шах Дениз 2 е ясен и ще се строи. В него влизат ТАП И ТАНАП с отбивка за България на Гръцко- Турсаката граница с капацитет до 2млрд. м. Останалото количество от тръбата ( около 10млрд. м.куб. ) минава през Гърция, Македония и отива към Италия. Руснаците през Турски поток също обмислят варианта за ХЪБ но в Гърция! Така, че не виждам как ще има причина някой да мисли за "БАЛКАН". Освен правителството да хваща балкана, че такива ги забърка ... - Да ли няма да я докараме до гражданска война не съм сигурен!

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ник":

    Оууу,Аре докарайте я до гражданска война,че да ви изчистим най-после като плесен с препарат!

    Коментиран от #6

  • 3 брадва медия

    0 1 Отговор
    Руските вият че се откъсваме от газовата зависимост. Жалко че са анонимници и не застават с лицата си. Скоро ще дойде денят за отплата.
  • 4 mark

    0 0 Отговор
    ще го носат с кофи от Азербайджан
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Кой добива газа в Азербайджан. Значи ,като станем енергийно "независими" ,няма да плащаме на Русия, ще плащаме на Газпром,ако азерският газ с мизерните си количества изобщо излезе извън територията на Турция.
  • 6 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Да мълчиш пале, че дори не знаеш как се държи аФтомата! Щял да чисти, смехурко. Да идеш при майка ти да ти изчисти сополките и ду@ето и да ти хвърли един як релаксираш бой и да си ти даде кутията с моливите да се занимаваш! Чистача на батко!
  • 7 Бай хой

    1 0 Отговор
    Не се косете. Телепортацията вече е вероятно възможна за данни. Та един ден ще заредят боковият хъб чрез телепортация така както го зарежда него самия кмета на ...