738 1

850 лв. данък за такситата в София

От столичното кметство очакват, че при близо 6000 регистрирани таксита в местната хазна да влязат постъпления от 5,5 млн. лв

Венцислав Михайлов

Данъкът за таксита в София ще е 850 лв. от 1 януари. Това реши на своя сесия Общинският съвет.

През април беше приет нов данък върху таксиметровия превоз на пътници, а общините трябва да определят какъв да е размерът му. Според закона данъкът може да бъде между 300 и 1000 лева и влиза в сила от 1 януари 2017 година.

От столичното кметство очакват, че при близо 6000 регистрирани таксита в местната хазна да влязат постъпления от 5,5 млн. лв.

Председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов предложи данъкът да се плаща разсрочено и ако се внесе авансово в началото на годината, да има 5% отстъпка, което обаче не беше прието при гласуването.

Този данък замества корпоративния и данък "общ доход" за тези шофьори на таксита, които са регистрирани като еднолични търговци. В Пловдив данъкът ще е 700 лв., а в Шумен - 400 лв. Във Варна данък се обмисля да е 850 лв.

От ГЕРБ обявиха, че данъкът се дължи на автомобил и той ще е близо 2,40 лв. на ден. В повечето случаи един автомобил се ползва от двама водачи, което значи под 1,20 на ден, отбелязаха от мнозинството при обсъждането на налога.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Тошибиян
    Отговор
    1 16:20  29.09.16
    Такааа бюжета на софето е над милиард и въпреки това си остава този град отвратителен с тези 5 млн нищо няма да се промени а просто бакшишите ще станат по бедни

Напиши коментар:


Публикувай