30 Септември, 2016 15:03 2 178 3

Deutsche Bank все повече напомня на Lehman Brothers

  • deutsche bank-
  • фалит-
  • съдба-
  • германия
Deutsche Bank все повече напомня на Lehman Brothers - 1
Снимка: АР/БТА

През септември 2008 г. финансовите пазари бяха обхванати от паника. Причината: Lehman Brothers банкрутира. Сценарият днес отново може да се повтори, но този път с адрес Германия. Цената на акциите на Deutsche Bank (DB) достигна историческо дъно, като само по времена нюйоркската сесия те загубиха 7% от стойността си. На практика най-голямата европейска банка днес е по-евтина от Twitter.

Основната причина за обезценяването на акциите е, че наведнъж 10 хедж фонда се отказаха от услугите по клиринговите сделки с деривати (най-популярните деривати са опциите, фючърсите и суаповете) предлагани от DB.

Усещането за безпокойство не напуска пазарите. На фона на обезценяването на акциите на DB поевтиняват и акциите на други банки, включително и американските. Подобен беше и сценария през 2008 г. Логично е, че проблемите на толкова голяма банка като DB ще засегнат цялата финансова система.

На практика повод за тревога няма е мнението на представители на DB. Почти всеки ден се казва, че опасенията са преувеличени и състоянието на банката е повече от стабилно.

Между другото експертите напомнят, че DB е бомба със закъснител с взрив 42 трилиона EUR. Именно на такава сума са оценени сделките с деривати на най-голямата германска банка. Това е десетки пъти повече в сравнение с БВП на Германия.

Ако участниците на пазара продължат да изтеглят парите си от DB, проблемът ще се задълбочи. А ако всичко е наред, както уверяват европейските власти, то защо основните суапове сигнализират за рязък дефицит по отношение на ликвидността?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Ще ядат сапъ тия немци ми се струва :)))
  • 2 goni

    0 0 Отговор
    А, няма, няма! Как тъй ще си изтеглят парите?!:) Ще бъде постигнато споразумение! Да, де! САЩ ги удариха, ама има и други с пари!:) Да не стане така че САЩ да изреват!:)
  • 3 666

    0 0 Отговор
    Доста немски пари наливат в съседите,че мирише лошо....