2 Октомври, 2016 04:59 1 465 0

Бюджет на плюс, но под натиск за харчене

  • бюджет-
  • харчене-
  • излишък

Дори евентуален заем за НЕК, за да си плати по иска за АЕЦ Белене, не може да "изчерпа" сам по себе си излишъка

Бюджет на плюс, но под натиск за харчене - 1

Бюджетният излишък до септември достигна 3 388 млн. лева. От мисията на МВФ чухме по-рано този месец, че дефицитът в края на годината ще бъде около 1% от БВП или около 900 млн. лева. Това означава да се натрупа дефицит от 4.3 млрд. лева само за трите месеца отсега до декември, пресмята в блога си икономистът Лъчезар Богданов.

А би било нормално да очакваме бюджетът да е с излишък или поне балансиран - в година, в която всички икономически показатели са по-добри от прогнозните и всички основни данъчни постъпления растат с бързи темпове - 1 936 млн. ръст за деветте месеца спрямо предходната година.

От друга страна, към август капиталовите разходи изостават с над 4.7 млрд. от заложеното в бюджета за цялата 2016 - очевидно е, че забавянето в инвестиционните проекти, основно финансирани от ЕС, няма как да бъде наваксано за 4 месеца. Чудеса не стават.

Дори евентуален заем за НЕК, за да си плати по иска за АЕЦ Белене, не може да "изчерпа" сам по себе си излишъка. Явно обаче политическият натиск от всички нереформирани публични системи за повече пари се засилва - на принципа "ще намерим разход за всеки допълнителен приход".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА