1 022 0

Бюджет на плюс, но под натиск за харчене

Дори евентуален заем за НЕК, за да си плати по иска за АЕЦ Белене, не може да "изчерпа" сам по себе си излишъка

Бюджет на плюс, но под натиск за харчене
Лъчезар Богданов

Бюджетният излишък до септември достигна 3 388 млн. лева. От мисията на МВФ чухме по-рано този месец, че дефицитът в края на годината ще бъде около 1% от БВП или около 900 млн. лева. Това означава да се натрупа дефицит от 4.3 млрд. лева само за трите месеца отсега до декември, пресмята в блога си икономистът Лъчезар Богданов.

А би било нормално да очакваме бюджетът да е с излишък или поне балансиран - в година, в която всички икономически показатели са по-добри от прогнозните и всички основни данъчни постъпления растат с бързи темпове - 1 936 млн. ръст за деветте месеца спрямо предходната година.

От друга страна, към август капиталовите разходи изостават с над 4.7 млрд. от заложеното в бюджета за цялата 2016 - очевидно е, че забавянето в инвестиционните проекти, основно финансирани от ЕС, няма как да бъде наваксано за 4 месеца. Чудеса не стават.

Дори евентуален заем за НЕК, за да си плати по иска за АЕЦ Белене, не може да "изчерпа" сам по себе си излишъка. Явно обаче политическият натиск от всички нереформирани публични системи за повече пари се засилва - на принципа "ще намерим разход за всеки допълнителен приход".

България

Напиши коментар:


Публикувай