Last news in Fakti

4 Октомври, 2016 09:21 10 407 20

Нациите с най-високи доходи

  • доход-
  • швейцария-
  • класация

Най-богати в света са швейцарците, сочат данните от проучване на Global Wealth Report, независимо че през миналата година доходите им са били под средните за Европа, а дълговете с 20% повече.

Класацията е направена на база състоянието на финансовите активи (депозити в банки, инвестиции в ценни книжа и други спестявания на населението) и задлъжнялостта на домакинствата в 53 държави, които представляват 90% от БВП на планетата и засягат 69% от населението на Земята.

Изводите са няколко. На първо място се понижава темпът на ръст на благосъстоянието на страните от Източна Европа, както и на Япония и САЩ. Друг извод, е че се наблюдава ръст във финансовите активи на домакинствата в Азия средно с 14.8%.В Източна Европа и Латинска Америка този показател е двойно по-малък, а в Западна Европа и САЩ ръстът е съответно 3.2% и 2.4%.

И тази година, както и 2015-а, класацията се оглавява от швейцарците. Средно на швейцарец се падат по 260 800 EUR финансови активи. Конфедерацията оглавява и списъка с най-бързо нарастващ външен дълг. Увеличението за година е 20%, до 90 200 EUR на човек. Това означава, че дългът на един швейцарец е колкото този на двама американци, четирима германци или 30 китайци. „Коефициентът на задлъжнялост достигна изключително високо ниво – 127%. Ръстът на лихвените проценти (по кредитите) можеха да доведат до сериозни проблеми на швейцарските домакинства”, казва Северин Мозер, управител на компанията Allianz, поръчител на изследването Global Wealth Report.

Въпреки високата задлъжнялост, швейцарците са на първо място по размер на чисти финансови активи. Причината е силният франк. Ръстът на финансовите активи за 2015 г. е 1.7%, а чистото „благосъстояние” на швейцарските домакинства се е увеличило с 1.3% за миналата година. „Уви,тези показатели се оказаха по-ниски от средноевропейските и по темп на икономически ръст Конфедерацията може да се сравни с Италия, където се наблюдава стагнация. Същото е и с Гърция, където размерът на финансови активи на глава от населението се е съкратил почти двойно за период от една година.

ТОП 10 на нациите с най-високи доходи

държава годишен доход
1 Швейцария 170 598 EUR
2 САЩ 160 949 EUR
3 Великобритания 95 600 EUR
4 Швеция 89 942 EUR
5 Белгия 85 027 EUR
6 Япония 83 888 EUR
7 Дания 81 293 EUR
8 Тайван 81 242 EUR
9 Холандия 80 182 EUR
10 Сингапур 79 261 EUR


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 RIP

    1 0 Отговор
    е па моя годишен доход е 6500 лева, или 3250 евро,. Ко дойде някой от швейцария на моето място ще си тегли въжето на 2рия месец.

    Ма ко да се прай/

    Сега очаквам хората отгоре да ме хранят колко съм тъп и некадърен и за тва съм беден.

    Коментиран от #2

  • 2 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "RIP":

    Важно е дали това ти е чистият доход след плащане на данъци и осигуровки или брутният. Ако е чист доход- 542лв. на месец- трудно, но се преживява. Ако капва някой лев от рентичка или отдаване под наем това -онова- още по-добре.
    Ако е брутния ти доход, не е добре. Но едва ли някой ще каже лоша дума, над 50% от българите живеят с много ниски доходи.
  • 3 Смех

    1 0 Отговор
    Кво беше - Българче да се наричам ... Е не мерси!
  • 4 Хараламби

    1 1 Отговор
    Леле колко сме надолу в класацията. Четири позиции преди североазиатски бантустан.
  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор
    Интересно в табличката що е пропусната някакси НАЙ-БОГАТАТА НА ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ ,ЗЛАТО ,НЕФТ И Т.Н. РУСИЯ?За която някой някога беше казал с умиление ,че в тая страна присъствала "цялата менделеева таблица"...И възниква логичният въпрос-не е ли по-добре да сме съюзници на богатичките европейски държави,отколкото на една свръх въоръжена даржава с мачкащ правата и свободите на собствения си народ режим?

    Коментиран от #6, #10, #18

  • 6 Тито

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Конче,пак се изказваш като лаик-еми прочети пак....Практически най-високият доход е равен и на най-големите кредити.С една дума тея са толкова "богати" само затова че взимат кредити-----а това си е чисто робство.----------Публикувано във факти.бг: И тази година, както и 2015-а, класацията се оглавява от швейцарците. Средно на швейцарец се падат по 260 800 EUR финансови активи. Конфедерацията оглавява и списъка с най-бързо нарастващ външен дълг. Увеличението за година е 20%,-------ето ти ключа......Тези 20 % дълг се увеличават всяка година-схващаш ли колко е страшно това???И стига вече спами тук.....

    Коментиран от #7, #11

  • 7 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тито":

    Що ти не спамиш ли?!
    Да не би онези от Волвоград да са по-богати и горният списък да не е вярен ?!

    Коментиран от #8

  • 8 Видял и патил в САЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "antimediator":

    Еми реално излиза че който не живее на кредит-е по-богат бе...Или викаш друго си е даже и хляб да си купуваш на кредит-а утре като си счупиш кракът-оставаш на улицата (както в САЩ).И не ми говори че не е така-видял съм го с очите си.Бездомниците и клошарите се увеличават всяка година в САЩ-точно затова че са "богати".Дееееее и наивниците имало още у нас бееее-то това не ти е Холивуд.
  • 9 Уууууу

    0 0 Отговор
    E как няа да са богати швейцарите ,, като си правят добре сметките ...колко нас са по население но издържат 14 000 бр. полиция вместо 60 000 като България . които пазят зулумите и кражбите "на политиците...но не и хората по селата например...От,, слуги на народа" се превърнаха в,, Кучетата на управляващите"И как да сме бедни като Българите карат Бентлита и Поршета на поразия според исказванията на една нашенска,, Умна Тиква"
  • 10 Сори

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Най богата на изкопаеми Русия с най богати Туристи по света.....С безплатно здравеопаване и стаж за минимална пенсия 5год.Богатите страни може да си мечтаят за такива права ..Пак си забравил да отидеш на психиатър..ще си докараш хронично умствено разстройство...

    Коментиран от #12

  • 11 опс

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тито":

    Прав си, класацията е очебийно глупава като система, ако размера на взетият ти кредит е по-голям... Колкото по-голям кредит вземаш, повече губиш като лихва и повече задлъжняваш. Ако го вложиш в рентабилен бизнес и ти носи повече приход от дълга ти добре! Но често не става така по ред причини... затова, класацията не ме впечатли - бизнес логиката е обратната.... Колкото по-малко дългове имаш, толкова по-богат си при равни други условия! Аз съм завършил Економикс, а не Икономика, затова мисля логически, а не статистически... Моите учители са български професори и доценти, отлични теоретици и добри практици. А патилата ми и опита ми дават съвет да не вярвам на всяка статистика... нали и банките ни бяха твърде сигурни преди да смаже няКОЙ по интереси КТБ, а през годините доста банки ограбиха... КОЙ, наричам мафията СТАТУКСТВОТО, а не Цветан Василев, той само въртеше техните пари като банкер и го погнаха като не им е в интереса вече... Най-богато живеят там, където сами си произвеждат благата, малко внасят и нямат дългове. Къде е това не зная, говорим принципно. Навред има по-бедни и по-богати. И винаги ще бъде така, защото хората не са еднакви, а за мафиотите да не говорим...те винаги богатеят, ако не ги погнат други мафиоти...
  • 12 Смех

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сори":

    Абе, като е толкова убаво в тая Ръша, що всичко живо бяга по Англия, Америка, Германия - все едни такива изпаднали държавици ... Я прочети колко рублички получава една миячка или вестникар! Може и да е богата на полезни изкопаеми, ама сещаш ли се че от тях се възползват акулите от Москва, а нормалните хорица хрупат картофи! Както е и тук, между другото!
  • 13 Carfen

    0 0 Отговор
    Пожелавам на всички на които им харесва повече с САЩ, Русия и т.н, да се преместят там. Останалите ще трябва да намерим правилната формула за лично щастие и успех.

    А относно доходите - те са само една от съставките на качествен и щастлив живот. За това казвам, че не искам много, а всичко.
  • 14 Диди

    0 0 Отговор
    Ааа,Германия сигурно е на първо мястж отзад напред,не е във списъка.Пишат че годишния доход на човек в Швейцария е 170,598 Евро.Това значи че средната брутна месечна заплата на човек е 14.216,50 цента.Момчета,в кой свят живеете.Тези данни няма как да са верни.До ,,RIP,,Никой не трябва да се срамува,ако е беден.Знаем,че хора които са бедни,са сърдечни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Диди

    0 0 Отговор
    Може би денят днес ти е лош,неприятен,за да пишеш тово.България е красива,хората я рушат от гждини.Е,кой според теб е виновен ,че зоплатити са ниски?Във деня в който ще почнем да плащаме със евро,всичко ще стане скъпо,заплата от 500 лв.ще бъде 250 евро и много други неща.Моля не пиши че нашата,мила България е ,,п....лска държава.
  • 17 ОТК

    0 0 Отговор
    Класаацията е подбеждаща. Тя се опитва да представи активите средногодишно на глава от населението, но изкарва изцяло невярна информация. Въприки, че Швейцарците и Австрийците свиха откраднатото от Хитлер злато-това беше отдавна. В Европа най-богати по всички показатели са Норвежците. С някакъв мижав, символичен външен дълг и почти без кредити...ПРЖ
  • 18 Агент08

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Абе като си "съюзник" с най-богатите държави - САЩ и ЕС, стана ли по-богат? Май доста обедня, твоите съюзници не само , че не ти дават, ами само ти вземат!
  • 19 7777777

    0 0 Отговор
    Швейцария е богата, защото през войната банките и са прибрали почти всичкото злато и пари на евреите и нацистите, не са ги върнали, защото повечето им клиенти са загинали и са разполагали с огромен капитал през годините за банкови операции, затова сега там минималната заплата е 4 000 евро и една от най-богатите държави, но имат и демокрация! За Русия мога да допълня само, че битовите разходи - ток, вода, горива са на символични цени!
  • 20 CL500

    0 0 Отговор
    Както Диди спомена, има нещо нередно в тия цифри. Да не БВП на глава от населението? Защото няма как това да се отнася за заплати. Какви 14хил., 12хил. и т.н. заплати на месец. Заплатите и в Европа и САЩ средно да са от 3 до 5 хил. евро/месец. Айде за професор, хирург и т.н. да са 10-на хил., но това не е определящо за средните заплати. А другият въпрос е доколко се отнася само бюджетния сектор или по някакъв начин и за частния (на база осигуряване и платени данъци).