4 Октомври, 2016 14:07 1 050 2

Хората вече по-добре управляват парите си

  • банки-
  • пари-
  • управление-
  • хапмарцумян

Доверието към банките се връща. „На системно ниво доверието никога не си е отивало. Като пример можем да вземем ситуацията с КТБ, когато хората не си изтеглиха парите от системата, а ги преместиха в други банки”, каза пред BloombergTV Bulgaria банкерът Левон Хапмарцумян. Той не пожела да даде обобщение на ситуацията след стрес тестовете, поради многото и различни по мащаб банки на нашия пазар. „При всички случаи едни стрес тестове и една криза водят до феномена да бъдем по-внимателни. Самите ни клиентите днес са много по-предпазливи, отколкото в периода преди кризата 2008-2009 г.“, обясни той.

Според Хапмарцумян хората се научиха да работят с по-малко кредити и да си управляват парите по-консервативно. „Това е добре, защото спряхме да приемаме кредите като двигател на вътрешното потребление.“, е неговото мнение.

Българският банков бизнес подлежи на консолидация, тъй като нашия пазар е „доста фагметиран спрямо размера на икономиката. В по-големите икономики има малки банки, но там малка банка е финансова институция с няколко милиарда евро баланс. Когато приходът е ограничен от размера, неефективността е налице“, обясни банкерът. Той допълни, че това са бавни процеси, в които се търсят финансови изгоди, но е възможно да станем свидетели на такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „На системно ниво доверието никога не си е отивало. Като пример можем да вземем ситуацията с КТБ, когато хората не си изтеглиха парите от системата, а ги преместиха в други банки”

    ....... Да речем, че хитрия арменец принадлежи към определена група хора, които са му подшушнали да сподели тази хипотеза. Истината е че много хора изгоряха и продължават да горят заради престъпната джунгла създадена и разширявана от групата "Винету".
  • 2 nkavrakov

    0 0 Отговор
    В момента на банките много им се иска да надуят нов имотен балон заедно с брокерите.
    Предлагат се евтини уж кредити ,но лихвата е такава само първите няколко години ,при надутите цени на имотите и покачваща се лихва в последствие ,дори и да изгорите банката пак си взима имота .
    Не теглете кредити защото после ще плачете като се вдигнат лихвите.