799 2

Хората вече по-добре управляват парите си

Милена Богданова

Доверието към банките се връща. „На системно ниво доверието никога не си е отивало. Като пример можем да вземем ситуацията с КТБ, когато хората не си изтеглиха парите от системата, а ги преместиха в други банки”, каза пред BloombergTV Bulgaria банкерът Левон Хапмарцумян. Той не пожела да даде обобщение на ситуацията след стрес тестовете, поради многото и различни по мащаб банки на нашия пазар. „При всички случаи едни стрес тестове и една криза водят до феномена да бъдем по-внимателни. Самите ни клиентите днес са много по-предпазливи, отколкото в периода преди кризата 2008-2009 г.“, обясни той.

Според Хапмарцумян хората се научиха да работят с по-малко кредити и да си управляват парите по-консервативно. „Това е добре, защото спряхме да приемаме кредите като двигател на вътрешното потребление.“, е неговото мнение.

Българският банков бизнес подлежи на консолидация, тъй като нашия пазар е „доста фагметиран спрямо размера на икономиката. В по-големите икономики има малки банки, но там малка банка е финансова институция с няколко милиарда евро баланс. Когато приходът е ограничен от размера, неефективността е налице“, обясни банкерът. Той допълни, че това са бавни процеси, в които се търсят финансови изгоди, но е възможно да станем свидетели на такива.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 18:53  04.10.16
  Публикувано във факти.бг: „На системно ниво доверието никога не си е отивало. Като пример можем да вземем ситуацията с КТБ, когато хората не си изтеглиха парите от системата, а ги преместиха в други банки” ....... Да речем, че хитрия арменец принадлежи към определена група хора, които са му подшушнали да сподели тази хипотеза. Истината е че много хора изгоряха и продължават да горят заради престъпната джунгла създадена и разширявана от групата "Винету".
 • nkavrakov
  Отговор
  2 16:12  06.10.16
  В момента на банките много им се иска да надуят нов имотен балон заедно с брокерите. Предлагат се евтини уж кредити ,но лихвата е такава само първите няколко години ,при надутите цени на имотите и покачваща се лихва в последствие ,дори и да изгорите банката пак си взима имота . Не теглете кредити защото после ще плачете като се вдигнат лихвите.

Напиши коментар:


Публикувай