8 Октомври, 2016 07:00 1 764 5

"Енергията" на политиката

  • турция-
  • истанбул-
  • русия-
  • конгрес-
  • енергетика-
  • путин-
  • ердоган-
  • турски поток

Истанбул фокусира енергийните интереси

"Енергията" на политиката - 1
Снимка: БТА/ AP

Световният енергиен елит се събира в Истанбул, където от 9-13 октомври ще се проведе 23-ото издание на Световния енергиен конгрес. Енергийните играчи на голямата сцена се събират в турския град, за да „изградят бъдещето на енергията” и да създадат рамката за действие през следващите години.

Организаторите обещаха, че близо 10 000 специалисти ще присъстват на конгреса – енергийни министри, представители на бизнеса, на академичните кръгове и финансови специалисти.

Мястото на срещата – Истанбул, носи огромна символика. Градът е мост между Изтока и Запада, между минало и бъдеще. Градът, обаче, е и мястото, на което турският президент Реджеп Ердоган кацна в нощта на неуспешния опит за военен преврат. След него Турция вече не е същата. Страната изживя кошмара на пуча – според Гюлен режисиран именно от Ердоган, а не обратното – който остави белег както върху социалния живот, така и върху икономиката.

На фона на разменените стрели с ЕС и захлаждането на отношенията с Русия, турската икономика повече от всякога се нуждае от отговор на въпроса какво е бъдещето. Диалогът с Брюксел не се е подобрил, но поне този с Кремъл премина в нова фаза. Появи се информация, че именно руснаците са информирали турското разузнаване за готвения преврат. Казано по политически – Путин спаси Ердоган, а малко след това първите руски туристи отново стъпиха на турска земя след месеци търговско и туристическо ембарго.

Разговорите по оста Турция – Русия ще бъдат в обектива на камерите и на Световния енергиен конгрес. Кремъл обяви, че Владимир Путин ще присъства на него и се очаква да проведе втората си среща с Реджеп Ердоган след свалянето на руския бомбардировач през месец ноември.

След смъртта на „Южен поток” през 2014 година, на дневен ред се появи проектът „Турски поток”. Месеци наред той бе в застой, но след визитата на Ердоган в Санкт Петербург отново се заговори за неговото възраждане. Дали обаче това е реален проект, или продължение на евразийската газова политика, която много често само остава на хартия?

След налагането на западните санкции срещу Русия Владимир Путин трябваше да покаже на света, и най-вече на руснаците, че е силен и че страната му не е изолирана икономически. През септември 2014 година в Шанхай руският държавен глава обяви амбициозния проект „Силата на Сибир”, за да покаже, че има икономически опции и варианти за маневри. „Турски поток” беше тактическа политическа маневра, а не икономическа, посочва Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Сега Турция е тази, която трябва да покаже, че не е изолирана. На фона на бежанската криза отношенията с Европейския съюз се влошиха. Брюксел обвини Анкара в изнудване и погазване на човешките права, докато турците упрекнаха ЕС в неспазване на обещанията и за пореден път поискаха безвизов режим за своите граждани.

Сложният политически пейзаж е пренесен и на енергийната сцена. „Интерфакс“ пише, че на 10 октомври Владимир Путин ще кацне на турска земя, където ще произнесе реч на конгреса, а освен това ще се срещне и с Реджеп Ердоган.

Енергийното сътрудничество между Москва и Анкара се очаква да бъдат основни теми на разговорите. На заден план обаче няма да остане и сирийският конфликт.

На Световния енергиен конгрес се очаква да присъстват представители на 130 страни. Къде е мястото на България? Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще говори на конгреса в турския град, стана ясно от информация на официалния сайт на събитието.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган отново ще си стискат ръцете по приятелски. Приятелство, обаче, зад което стоят енергийни интереси...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жщг

    0 0 Отговор
    Я ги вижте тия двамката ,лика прилика като две мръсни капки вода!

    Даже очаквам в най-скоро време отявления русофил, кроко ,Бай хой.... е всички останали регистрации да кажат че няма голямо значение дали в петък ще гледаме ако не руска то турска телевизия !Както беше при др. Брежнев!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Шато Валон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "жщг":

    Турска телевизия "гледаме" сега всеки ден в 4 или 5 часа по националната телевизия новините на турски , и турските сериали. И Сюлеман В. Век. Заради пишман демократи,а.ално податливи политици на прехода.Разтурена държава,армия икономика. Кога щеш да стане това преди 28г. Имаше една програма в петък вечер новини на руски, и един руски филм,обикновено за войната.А след петък за награда ,събота студио "Х".А през седмицата български сериали,чешки,полски,френски,Богат Беден-американски. Турски не си спомням да е имало, като сега.
  • 3 жщг

    0 0 Отговор
    Сега всеки има по стотина канала и гледа каквото си иска ! А по брежнево време имаше един в по късен етап станаха два !

    Във всички вузове се учеше история на БКП ! Конгресите на БКП , конгресите на КПСС... и който кажеше че няма македонски език го затваряха за 13 години в Белене!
  • 4 Хасан

    0 0 Отговор
    Тоя сайт трябва да спре с антитурската реторика..Как може да се подкрепя военен преврат на демократично избран президент!? А що се отнася за до турския в ефира ами то това е нещо нормално все пак 500 години сме си били под турско владичество..имаме турци и помаци.. Все пак тия сериалы ни учат на морал
  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "жщг":

    Ща разочаровам, тролче, различни хора сме! Иначе имаш право да очакваш каквото си искаш, демокрация сме все пак. Но празните очаквания си имат цена и ще си е за твоя сметка ;)