Last news in Fakti

8 Октомври, 2016 09:00 3 292 6

Иран – перлата в морето от петрол

  • иран-
  • петрол-
  • нефт-
  • цена

Президентските избори през 2017 г. вече се задават, консервативните елементи се борят да  се  върнат  обратно

Иран – перлата в морето от петрол - 1
Снимка: АП/БТА

Мащабът на растежа на петролния добив на Иран през тази година е изненадващо стряскащ, коментират специализираните издания. През декември  2015г.  се  отчете  изумителен напредък    след падането на международните санкции срещу Иран. Това е една от основните причини, поради която възстановяването на световните цени на петрола все още се задържа около $50 за барел.

Това е успех за Техеран.

Последният добив на  Иран  през  юли  е  на  ниво  3,63 млн. – барела на ден,  според скептиците от ОПЕК, но такива са изчисленията и на съперниците на страната. Много малко от тях очакваха 25% скок на добива, отбелязвайки че петролните находища на Иран не са били правилно поддържани по времето на санкциите.

През септември общият износ на ирански суров петрол се оценява на около 2,8 млн. барела на ден, съобщава агенция Ройтерс. По този начин износът на суров петрол от Техеран почти достигна

своя пик от 2011 година преди наложените от Запада санкции.

Иранският износ достигна през август около 2,5 млн. барела на ден благодарение на кондензата – лекия петрол, изключван от квотите за доставка на ОПЕК, който често се произвежда съвместно с природен газ и може да бъдат използван за направата на нафта за химическата промишленост.

Висши служители от държавното дружество Nioc (National Iranian Oil Company)  казват, че реалният добив е много по-висок, около 3,8 млн. барела на ден. Според тях родината им вече е възстановила около 80% от пазарния си дял от  преди  да  му  бъдат  наложени  санкции през  2012  г. 

Въпреки ръста на продукцията,

Иран сега е там, където беше през  2012  г., 

борещ  се  да  добие  повече продукция  от  разработени полета,  от  които изпомпва  с  пълна  сила.

Президентските избори през 2017 г. вече се задават, консервативните елементи се борят да  се  върнат  обратно,  тъй  като парламентарните  избори  в  началото  на 2016 г.  донесоха  победи  за  реформистите.

Новината за нарастване на иранския петролен износ провокира известно подновяване на опасенията, свързани със свръхпредлагането на ценната суровина в световен план. Това рефлектира върху цените на петрола, които се движат около $50 за барел.

От своя страна Организацията на страните – износителки на петрол (ОПЕК)

предложи намаляване на общото производство до 32,5 млн. – 33 млн. барела на ден

спрямо 33,24 млн. барела на ден по последните данни за август. От петролния картел посочиха, че Иран, Либия и Нигерия няма да са задължени да се придържат към квотите. Това ще позволи на Техеран да привлича водещи западни компании, които да помогнат на страната да развие своята петролна и газова инфраструктура. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Моше

    0 0 Отговор
    На Иран отдавна му се крои шапка...не може току така да продава огромни количества петрол и да няма нито 1 долар заем от еврейска банка.
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Всяка страна с природни богатства се "нуждае" от американски тип демокрация! Черничкия им се беше наточил нещо преди 2-3 години, ама се уплаши да не му скъсат халката на тясното дупе и това беше.

    Коментиран от #3

  • 3 шлемник байкалскии

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    Повишения износ на петрол от Иран за сега протрива а може и да скъса халкичката на мравояда !

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "шлемник байкалскии":

    И преди санкциите и след санкциите най-големият купувач на иранският нефт е Китай. Евтиният нефт повлече серия фалити и зад океана,и практически прекрати разработките на нови залежи и шистови такива.Само такива държави които добиват нефт по конвенционален метод ,от големи доказани залежи, реализират печалби.Евтиният нефт качва икономиката на държави като Китай на ракетата носител.

    Коментиран от #5

  • 5 шлемник байкалскии

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Виж ,"гост" когато двама си говораг за "халки" и някой като теб застане по средата и от двете страни му мерят цолажа !

    Но теб ако те влече ,подмажи се и очаквай изненадата!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "шлемник байкалскии":

    Прав си пич,аз не знам какво е чувството да си с протрита или скъсана халка и не мога да бъда компетенция като теб , Вероятно е гадно чувство ,щом си впечатлен и използваш(те) тези изразни средства,породени от преки впечатления и натрупан житейски опит. Аз мога да споделя само впечатления от протривания и закъсвания в предната ми стърчаща част от тялото,когато съм "мерил и аз по-тесни и неподходящи за размера ми "цолажи".А и 97-те ми килограма и 5-те ми години прекарани в залата по бокс във вторият по големина черноморски град,ме правят изключително спокоен относно изненади от всякакъв тип.