Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 07:00 2 026 0

„Дойче банк”: Колко токсични са американските облигации?

  • дойче банк-
  • облигации-
  • криза
„Дойче банк”: Колко токсични са американските облигации? - 1
Снимка: АП/БТА

Колко токсични са американските облигации? На този въпрос отговор се опитва да даде „Дойче банк”. Близо $14 млрд. поиска американското министерство на правосъдието от банката.  Финансови анализатори припомнят, че други замесени в скандала банки се отърваха значително по-леко.

Френската Бе Ен Пе Париба беше глобена с близо $9 млрд. През 2014 г. искът срещу  „Сити груп” беше за 12 млрд., но след преговори беше намален до $ 7 млрд.. Преди месеци от „Голдман Сакс” се измъкнаха с $5 млрд. след извънсъдебно споразумение.

Исканите $14 млрд. трябва да бъдат платени, за да не се стига до съдебно дело по обвинения, че най-голямата частна банка в Германия е манипулирала високо рискови ипотечни кредити.

Търговията с ипотечни ценни книжа беше в основата на финансовата криза от 2008 година.

Тогава бяха отпускани необезпечени ипотечни кредити, които биваха преструктурирани като сигурни инвестиции и препродавани. Американският регулатор обяви, че „Дойче банк” е сред финансовите институции, които в пика на икономическата криза са занижили оценките на рисковете по ценни книжа, предлагани на американските ипотечни компании „Фани Мей” и „Фреди Мак”, обвързани с правителството на САЩ. Наложи се държавата да ги подпомогне, за да не допусне фалита им.

Ситуацията с „Дойче банк” се усложнява допълнително от трудната и деликатна ситуация в Германия. Канцлерът Ангела Меркел отрече евентуално оказване на държавна подкрепа за банката. Опровержения, че „Дойче банк” е търсила подкрепа от властите в Берлин, направи и самият гуверньор на кредитната институция Джон Краян. Той подчерта, че нито е търсил, нито се нуждае от държавна спасителна програма за управляваната от него банка.

Правителството в Берлин вече оповести, че не подготвя никакви планове за спасяването на „Дойче банк”. Година преди изборите за Бундестаг би било много опасно да се каже на хората, че една голяма банка ще бъде спасяване с парите на данъкоплатците, коментира „Дойче веле”.

Да не говорим, че Германия години наред протестираше срещу тази практика и в резултат от това ЕС в началото на годината прие съответния механизъм. От друга страна обаче разклащането на такава голяма финансова институция неизбежно ще се отрази зле на германската икономика, тъй че политиците сигурно ще се опитат да го предотвратят. Просто в момента никой не иска да говори за това на висок глас.

До скоро мнозина анализатори очакваха ЕЦБ да предприеме някакви допълнителни действия до края на настоящата година, за да се подобри допълнително програмата за закупуване на активи и главно на еврооблигации.

„Дойче банка” няма да навреди на икономиката на еврозоната, заяви в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл” членът на ЕЦБ и губерньор на Централната банка на Литва Витас Василиаускас.

Самият президент на ЕЦБ Марио Драги заяви, че при необходимост банката е готова да осигури допълнителни стимулиращи политики, използвайки всички налични финансови инструменти. Не трябва да се забравя, че „Дойче банк” е търговска банка и като такава има достъп до ликвидността на ЕЦБ, която напоследък щедро се раздава.

В разгара на казуса с „Дойче банк” засега е ясно, че в САЩ „вече е изграден имунитет срещу токсичните американски облигации”, а Европа „все още боледува”. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА