Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 14:03 15 290 24

Шест вериги бензиностанции участват в картел

  • шест вериги-
  • бензиностанции-
  • картел

Комисията за защита на конкуренцията предяви на дружествата твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията

Шест вериги бензиностанции участват в картел - 1

Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) предяви на дружествата „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество.Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната.

Производството е образувано по повод самосезиране на КЗК за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и/или чл. 101 от ДФЕС на пазара на горива, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика. В рамките на производството са извършени поредица проверки на място от страна на Комисията в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно.

Въз основа на направения икономически и правен анализ, Комисията счита, че действията на шестте дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика, както и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазарите на търговия на дребно с бензин и дизелово гориво в страната.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦЕЦОУ

    1 0 Отговор
    Айде пак Путин виновен, нашете душмани лук яли ни луй мирисали.

    Коментиран от #12

  • 2 бббббб

    1 0 Отговор
    И какво ни грее това?На нас като потребители този факт ни е известен от години.Открихте топлата вода.Кажете, какви ще са мерките срещу картела?Или прах в очите и малко кинти в джоба на комисията.
  • 3 шмърдели

    1 0 Отговор
    "Добър ден"!!! След толкова години чак сега ли го разбраха!? Не просто предстоят избори и трябва да пришият някоя и друга червена точка на управляващите, а после всичко постарому!

    Коментиран от #21

  • 4 onq s konq

    2 0 Отговор
    Марешки ги топи
  • 5 ДИНГО

    2 0 Отговор
    МАРЕШКИ ЩЕ ВИ ОПРАВИ.
  • 6 Ник

    0 0 Отговор
    Каква изненада!?!
    Но,
    Нека не забравяме, с кой Борисов е "Биз-Бизе".
    - Някак ще ми е странно Премиера да позволи да осъдят Валентин Златев, с който имат общ бизнес не от вчера.
    За това простете ми, но всичко ми изглежда един предизборен фарс
  • 7 VALRAN

    0 0 Отговор
    Какви са санкциите?
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Не е важно, че го казват, а е важно какво ще последва. В една нормална държава това би означавало да се изчисли сумата от надписването на цени, за доказуем период, например 10г. по 1 млрд лв на година и ето ти 10млрд глоба, която да отиде строго и само за пътища и инфраструктира и отмяна на винетки за следващите 10г, за да може хората платили тази надценка да си я възвърнат. Нашата не е нормална държава така че вероятно само с това ще си остане, с информирането. Както стана с докладите за кражбите от ВЕИ, констатират, информират и дотам.
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Е Кое му е чудното че различните вериги НЕ могът да имат еднакви разходи и всичко че разликите да са я по1-2 стотинки
    я тотално да няма разлика!
    И сега какво
  • 10 Горивар

    0 0 Отговор
    всички са членове на сдружение на вносителите и разпространителите на течни и газообразни горива
  • 11 jambazina

    0 0 Отговор
    Сега искат да съсекат Марешки, всички да свалят цените преди да му е тръгнала новата бензиностанция в София.

    Не че му се кефя, просто така изглежда отстрани.
  • 12 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЦЕЦОУ":

    Като не те питат, не се обаждай!
    Ясно е че си руско псе!

    Коментиран от #14, #23

  • 13 ддд

    0 0 Отговор
    а електричеството какво?
  • 14 БЕЗДУШЕН НАГЛЕЦ ПИШИ НА БЪЛГАРСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "antimediator":

    По ДОБРЕ ПСЕ ОТКОЛКОТО БЕЗРОДОВ БЕЗДЕЛНИК И НЕГОДЯЙ ПОДКРЕПЯЩ ПОРНОНАРКОДЕМОКРАЦИЯ ИЗКОРМИЛА РОДИНАТА НИ.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Марешки президент.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 наблюдател

    0 0 Отговор
    Кучето си лае, керванът си върви.
    КЗК си лае Картелът си върви.
    Да му мисли народа! Т.е. потребителите на горива.
  • 19 Бмв Фен

    0 0 Отговор
    Лично присъствах на телефонен разговор, проведен от управител на "Опет" бензиостанция. Звънна в "Еко" и попита каква е цената на бензина за да сменят и те табелите. Попитах го- ми не си ли правите вие сметката, цената и т.н... "Ами не..." и вдигна рамене и дотам...
  • 20 Иван

    0 0 Отговор
    Кои са тия НИС само не разбрах?
  • 21 Снайпериста

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "шмърдели":

    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР ! ! !
  • 22 Соломон Вагенщайн

    0 0 Отговор
    Всички "политици" са на хонорар на фамилия РОТШИЛД...и техния родственик ПУТИН ! Свобода се постига с тояга а не с думи. Хитлер със сигурност заслужава,ПАМЕТНИК !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 made in bg

    0 0 Отговор
    Бате Боко ще потули работата , ще ги глобят по някои лев - повечето фирми им е през......Нали помните Мишо бирата, Боко беше поел ангажимент ... е същата работа...