Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 15:11 30 148

Добре платена работа в чужбина

  • шофьор-
  • работа-
  • чужбина
Добре платена работа в чужбина - 1

Основната причина много наши сънародници да предпочетат работа зад граница, е финансова. Главно българите се насочват към Англия, Германия и Испания. Именно в последната държава може да печелите между 1700 и 1900 EUR месечно. Компанията „Сан Хосе Лопез”, която е със 60-годишна традиция и с клон в България от 2007 г. търси международни шофьори.

„Изпитът на кандидатите е един вид тренировка. Състои се в закачане на ремарке, паркиране на рампа и откачване на ремарке. Единствената особеност е, че мястото за маневра е по-малко, както и на повечето места, където след това ще работят служителите. Ако преминат изпита, ги назначаваме”, казва Георги Михов, управител на компанията в България. Останалите изисквания, условия и бонуси, които предлага позицията, могат да бъдат видени ТУК.

За България, заплатите, които се получават в бранша, са много високи, но за Европа не е така. Важно е да се отбележи, че има два типа работа за международни шофьори в Европа. В единия случай, обикновено германските фирми го практикуват, шофьорът трябва да си наеме апартамент, в който да живее и да си го плаща от джоба. Тогава заплатите започват от 2000 EUR, но и разходите са доста високи, защото за квартира на месец трябва да се отделят минимум 600-700 EUR. При испанските и френските фирми ситуацията е по-различна. Обикновено се живее в камиона. „В нашата база предлагаме стаи, в които шофьорите хапват. Оборудвани са с печки, перални, сушилни, шкафове за всеки, т.е. налице са всички необходими удобства, а леглото е в камиона. В този случаи разходите не са повече в сравнение с тези в България. Обикновено са около 400-500 EUR на месец. Останалите пари ги изпращат на семействата в България”, пояснява Михов.

Сезонност в бранша няма. „Конкретно в нашата фирма, след септември докъм Нова година, работата нараства и наемаме нови хора. Като цяло обаче наблюдаваме тенденция на увеличаване на работата целогодишно и от тази гледна точка не уволняваме служители. Те остават и това е основната причина да увеличаваме щата си с 30%-40% годишно”, казва управителят на българския клон на „Сан Хосе Лопез”. До момента в България броят на служителите на компанията е 80, като до края на годината ще се увеличи на 100 души.



Свързани новини