1 886 5

Русия и Турция си стиснаха ръцете за „Турски поток“

Споразумението между Москва и Анкара е реалност

Русия и Турция си стиснаха ръцете за „Турски поток“
Снимки: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Русия и Турция си стиснаха ръцете за „Турски поток“. Ще бъде подписано междуправителствено споразумение за газопровода, заяви Алексей Милер, цитиран от Russia Today.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган проведоха среща в град Истанбул, където се провежда Световният енергиен конгрес.

Газопроводът ще позволи на руския природен газ да бъде доставен в Турция през Черно море. Проектът е оценен на близо 11.4 милиарда щатски долара.

„Турски поток“ бе създаден като алтернатива на спряния „Южен поток“. След свалянето на руския бомбардировач Су-24 обаче Москва прекъсна преговорите. След извинението на Ердоган и нормализирането на отношенията „Турски поток“ вече е факт.

 Споразумението предвижда построяването на две линии на магистралния газопровод по дъното на Черно море, каза Алексей Милер, посочвайки, че те трябва да бъдат построени до декември 2019 година.

Капацитетът на всяка една ще бъде 15.75 милиарда кубически метра, добави шефът на „Газпром“.

По-рано днес лидерите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган дадоха положителни сигнали за бъдещето реализиране на проекта „Турски поток“.

След като бяха нормализирани отношенията през юни, на 9 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с Владимир Путин в Санкт Петербург. Визитата на руския президент на турска земя е първата след свалянето на самолета.

Русия и Турция си стиснаха ръцете за „Турски поток“

Турция

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трол
  Отговор
  1 20:08  10.10.16
  Защо не тролете?
 • гост
  Отговор
  2 20:40  10.10.16
  това споразумение го подписват за пореден път до следващо известие. да видим кой ще извади 11те милиарда :)
 • ДПС форева
  Отговор
  3 20:53  10.10.16
  Хаха, айде до следващия самолет или хеликоптер- тея двамата са диктатори и като такива се разбират, защото не им се налага да се съветват или дупят на САЩ и ЕС! Имат си интерес да си изперат едни милиарди и си правят сметката, после кажете, че капитализЪма не процъфтява...
 • стоян георгиев
  Отговор
  4 01:15  11.10.16
  11 млрд за 30 млрд куб. газ на година.демек наполовина от южен поток че и надолу.та как ще го избиват?:)))всъщност е ясно че няма да го има ,но сега дигат прах и плашат гаргите :)!
 • Гроздето е кисело
  Отговор
  5 02:59  11.10.16
  Турция Кяри т.е. Турция е на КЕЛЕИР. А Тиквата със бозайника Митов са на СЕИР! Търсят Покомак за Морал. Колко е важно да си образован т.е. Да си Райска ябълка а не си Тиква!

Напиши коментар:


Публикувай