1 751 3

Томислав Дончев: Да не прибързваме с „Хан Аспарух“

Венцислав Михайлов

Вицепремиерът Томислав Дончев отрече информацията, че липсват доказателства за наличието на нефт и газ в находището „Хан Аспарух“ в Черно море. Той призова да не се прибързва с оценките, защото е приключил едва първият етап от сондажа, но не пожела да коментира резултатите от него.
Това, което е сигурно, окончателна информация няма да има, преди да има четири или пет сондажа. Тези предварителни данни имат характера на спекулация - първо, и на второ място - компаниите, които извършват проучвания, е редно да коментират темата пари. Ако въпросът е дали имам информация – имам. Ако въпросът е дали ще я споделя - отговорът е не, обясни Томислав Дончев. Според него самият факт, че компаниите са там, работят, сондират въпреки огромните разходи, показва, че ситуацията е оптимистична.
Това, което можем да споменем и е важно да го направим е, че сондажът е успешно проведен като дълбочина и без каквато и да е вреда за околната среда, което беше много важно за нас. Сондажът, като индикативна дълбочина, която е подадена по книжата и предварителните заявки, е изпълнен с необходимата дълбочина, а това какви флуиди са намерени, ще получим по-късно, след като бъде обработена информацията и бъде предадена в Министерството на енергетиката, каквото е задължението на разрешението. Така заместник - енергийният министър Жечо Станков коментира за БНР появилите се информации, че проучването не е установило наличието на петрол и синьо гориво в този участък.
От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече, че инвеститорите се оттеглят от сондажа.
Това е информация, която е в изключителните правомощия на компаниите, които извършват търсенето и проучването в блок „Хан Аспарух“. Те в момента правят анализи на това, което са установили в резултат на първия сондаж, ние с друга информация към този момент не разполагаме, каза Петкова.
По-рано днес доц. Щерьо Льомов от Минно-геоложкия университет обяви, че най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ в черноморския блок „Хан Аспарух“.
Още в средата на септември руски медии лансираха тезата , че не е открит природен газ в проучвания терен от консорциум от френската "Тотал", австрийската "ОМВ" и испанската "Репсол".
„Тотал” спечели търга за разрешение за проучване и добив в блок „Хан Аспарух”, който бе обявен през октомври 2011 г. Договорът е за пет години, като за това време компанията ще инвестира над 1 млрд. лв. в проучванията.
В началото на октомври миналата година Министерски съвет обяви конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес", която все още не е приключила
Основните находища на природен газ и нефт у нас са разположени в Северна България. Общият брой на дадените концесии е 18, а разрешенията за търсене и проучване - 14. Освен местният добив, друга възможност за доставка на газ е изграждането на нови връзки със съседните страни. В най-напреднал етап е тръбата с Румъния, която до края на годината ще заработи. След търг, те ще изградят компресорна станция, така че да могат да се пренасят количества и в нашата посока. Без компресорна станция също има възможност известни количества да бъдат приемани от Румъния към България.
Очаква се останалите връзки, с Гърция, с Турция и със Сърбия, да бъдат готови през 2019 г.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бате лудко
  Отговор
  1 17:21  11.10.16
  Другарю Дончев, ти си един от малкото човеци в това управление, които имат мозък в главата си. моля те, не изпадай до махленски висоти да казваш на черното- бяло. Газ в Черно море има само ако се сберат всички управляващи, барабар с Меркел и мигрантите/ не бъркай с бежанци/ и дружно възпроизведат метан през отвърстиетата си. Това е ясно от 70-е години още. Ама за предизборно прах в очите - може. Вие от ГРОБ сте царе на тая работа/ все комунисти и рабфак-ари/. И аз съм комунист ,ама не крада,та съм безобиден, а вас Бог ще ви накаже,дано само е по-скоро, че не се издържа вече...
 • John Gotti
  Отговор
  2 21:03  11.10.16
  Газ в Черно море има, Румънците си го теглят точно от находището Хан Аспарух(на принципа на скачените съдове), което е общо за двете ни държави, точно и поради тази причина те имаха претенции за преместване на морската граница с 50 км на юг. Находището е дадено на концесия за 30+5 години, на френската компания ELF. Причината да няма газ - проекта Южен поток пропадна и няма тръба по която да бъде изнасян. Румънците покриват над 40% от потреблението си именно от там. Общо са над 80 млрд. м3 - тва за вас нищо ли е другари комунисти?
 • Бойко Борисов
  Отговор
  3 04:52  12.10.16
  само от транзитни такси можехме да имаме газ колкото искаме сега ще гледат отстрани газта а може бе ще я купуват от Македония

Напиши коментар:


Публикувай