1 654 2

Българската перла Банско оглави класация на Пост Офис

В същото време трите най-скъпи ски дестинации в Европа са в Швейцария

Венцислав Михайлов

Българската перла Банско за седма поредна година оглави класацията на Пост Офис за най-евтин зимен курорт в Европа и Северна Америка, пише британският в. "Телеграф". Проучването обхваща 26 популярни дестинации за ски и е направено след Brexit. Пакетната цена, която Банско дава за шестдневна почивка, в която влизат лифт карта, екипировка, ски училище, храна и напитки, е 271 паунда.

На второ място в престижната класация е словенският курорт Кранска Гора с цена за същите услуги - 338 паунда. След падането на паунда в резултат на Brexit цената в словенския курорт се е вдигнала с 20 процента в сравнение с миналия сезон. Пакетът в Кранска гора пък е с 25 процента по-висок в сравнение с този, който предлага Банско.

Третото място се държи от столицата ските за Зимните олимпийски игри през 2006 г. Сестриере с 355 паунда. Едва на четвърто място е другият италиански курорт Ливиньо, който от създаването си е безмитна зона. Пакетът за 6 дни там е 364 паунда. Италианците дори се хвалят, че цените им са на нивото от миналата година или дори по-ниски с цел да привлекат повече туристи от Острова. Държавата с най-много ски курорти - Австрия, влиза чрез Елмау на петата позиция с цена от 403 паунда. Най-евтиният курорт в Северна Америка е Банф (Канада), където пакетът за 6 дни е 702 паунда, предаде Стандарт нюз.

В същото време трите най-скъпи ски дестинации в Европа са в Швейцария. Водач е Цермат с 875 паунда, пред Венген - 736, и Саас Фее - 718 паунда. №1 по цена в Северна Америка е Бренекрийдж, Колорадо (САЩ) с внушителните 1134 паунда за седмица. Класация на най-евтините зимни дестинации 1. Банско - 272 паунда 2. Кранска Гора (Слвн) - 338 паунда 3. Сестриере (Ит) - 355 паунда 4. Ливиньо (Ит) - 364 паунда 5. Елмау (Ав) - 403 паунда 6. Солда (Анд) - 442 паунда 7. Рука (Финл) - 444 паунда 8. Морзин (Фр) - 446 паунда 9. Ла Тюл (Ит) - 456 паунда 10. Селва (Ит) - 470 паунда

В същото време стана ясно, че само в рамките на един ден 300 души могат да си осигурят работа в туристическия бранш в курортите Банско и Разлог за целия зимен сезон. Близо 30 работодатели от хотелиерския и ресторантьорския бизнес са заявили 300 свободни работни места за специализираната трудова борса, която ще се проведе този четвъртък /13 октомври/ в залата на читалището в Разлог от 11,00 часа.

Голям интерес сред туристическия бизнес има към събитието, което се организира от Дирекция "Бюро по труда" в града. Основната цел е да се помогне на бизнеса в сферата на туризма да си осигури качествени работници. "Интересът е много голям, доста са тези работодатели, които заявяват свободните позиции за работа директно в Бюрото по труда. На борсата обаче те ще имат възможност да представят дейността си и да проведат директни срещи с проявилите интерес безработни лица, за да постигнат договореност за тяхното наемане на работа", уточни Станислава Поповска, директор на Агенцията по заетостта в Пиринския край.

През зимния сезон в района на Банско и Разлог се наемат на работа близо 5000 души. Много от кадрите са работили през лятото на Българското Черноморие. Идват безработни от цяла България, за да намерят своето препитание в продължение на 4-5 месеца в подножието на планините Пирин и Рила. Най-много обаче са наетите от Пиринския край, където със сигурност ще падне нивото на безработица. Това важи най-вече за близките до курортите общини Симитли, Белица и Якоруда. Проблемът е, че част от кандидатите за работа са нискоквалифицирани, други пък претендират за нереално високи заплати. Друг масов проблем на кадрите е незнанието на поне един чужд език. Липсата на квалифицирани кадри налага голяма част от хотелите да карат своите служители да съчетават повече от една длъжност.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Hfij
  Отговор
  1 15:46  11.10.16
  Вижте опашката....вижте опашката за какво Ви е
 • Нина
  Отговор
  2 17:53  11.10.16
  Опашката??? Тя е заради тъпите платени зелени организации, които не дават бизнес да се случва у нас. но за сметка на това нямат нищо против незаконната сеч бракониерска по цялата страна

Напиши коментар:


Публикувай