11 Октомври, 2016 15:32 2 700 1

Ангелкова: 8 млн. туристи посетили България през 2016 г.

  • туристи-
  • туризъм-
  • ангелкова-
  • почивки
Ангелкова: 8 млн. туристи посетили България през 2016 г. - 1
Снимка: Министерство на туризма

Очакват се официалните данни на НСИ за месец септември, но прогнозите са, че само за активния летен сезон цифрата на чуждестранните туристи ще надхвърли 6 млн. души. Ако към тях се прибавят и българите, общият брой на туристите ще надхвърли 8 млн. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебата за кадрите в туризма „Професионалното развитие в туристическия бранш - предизвикателства и възможности”, организиран от в. „24 часа“. По думите й това са предварителни данни на база песимистична прогноза, която е напълно възможно да бъде надхвърлена.

Ангелкова: 8 млн. туристи посетили България през 2016 г.

"Много положителен знак е, че разширихме крилата на летния сезон и през април и май ръстовете надхвърляха 20%", подчерта министър Ангелкова. Растат и приходите - през първите 7 месеца на 2016 г. те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо този период на 2015 г.

Според министъра на туризма основното предизвикателство сега е да се надгради постигнатото, като се насърчат инвестициите в материалната база и кадрите. "В туризма е нужен качествен персонал, за да продължи растежът, но за това са необходими работещи мерки по цялата хоризонтална структура на отрасъла", акцентира Николина Ангелкова. Тя припомни още, че по данни от World Travel and Tourism Council за 2015 г. броят на директно заетите в туризма у нас е над 92 хил., но основен проблем остава липсата на целогодишна заетост в сектора.

Сред проблемите е и фактът, че за 20 години в България са направени инвестиции за около 18 млрд. евро в изграждане на материална база, а във вузовете със специалност туризъм са подготвени едва 12 хил. специалисти. Остър недостиг има в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и пр. От друга страна, чувствителен дефицит се забелязва и за специализирани кадри, за нови и т.нар. „редки“ специалисти (за голф, гурме, СПА услуги и др.)

Ангелкова: 8 млн. туристи посетили България през 2016 г.

"Важна стъпка напред в преодоляването на тези проблеми бе създаването на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, в рамките на който всички ангажирани институции търсят дългосрочно решение на проблемите", подчерта Николина Ангелкова. Към него вече функционират четири тематични работни групи: програми за обучение; възможности за стажове и квалификация; трудова миграция; кариерно развитие и социални аспекти.

Друга сериозна крачка за привличане на персонал бе приемането на Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Чрез него стана възможно наемане на кадри от трети страни за потребностите на туризма по облекчена процедура. Благодарение на промените ще могат за първи път да се ангажират сезонни служители с разрешения за работа до 90 дни, стана ясно по време на форума.

В дискусията участваха също министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, хотелиери, ресторантьори и други представители на туристическата индустрия, на съсловни организации, учебни заведения и др.

Най-голям интерес и прием на ученици има за готвачи в професионално направление туризъм. Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на "Дебат за кадрите в туризма". В страната се обучават 4700 ученици за готвачи в 60 училища. Общо в страната в сектор "туризъм" учат над 14 700 деца в 14 професии. Те са приети в 130 професионални гимназии и 25 средни училища.

Зам.-министър Стаматов обясни, че почти няма интерес за сервитьори, бармани и планински водачи. Само 131 ученици учат за сервитьори в момента. Няма прием за пиколо и камериерки поради липса на желаещи.

Диян Стаматов каза, че политиката на МОН е да се продължава с квалификацията на учителите и модернизиране на материалната база. Той призова бизнеса да се включи в план-приема по места. Туристическият бизнес, общината и директорите на училища вече могат сами да определят приема в сектора, подчерта Стаматов. Затова е разрешен гъвкав прием в зависимост от населеното място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туристическият бизнес

    0 2 Отговор
    Ужасно много са! Дано са се разочаровали и никога повече не стъпят в тая кочина! Нека разкажат и на другите, колко е гадно в Бг, колко джебчийки има, колко им взимат такситата, колко им е свежа храната в хотрла и колко им е качествен алкохола на Ол инклузива. После да напишат по всички техни форуми, колко сантиметра е плесента и мухъла по стените на хотела, колко отдалеч смърди на фекалии морето, колко чесане по кожата и колко повръщане е паднало през първата седмица! Колко от готвачите в хотела го работят бояджия на огради, чистач на басейн, пиколо, пазач на паркинг, събирач на шезлонги, чадърджия, охрана, спасител жиголо и т.н. и колко от маникюристките го играят масажистки, камериерки, готвачки, перачки, гладачки, чистачки и раздават флаери или се заемат с анимацията за възрастни и деца... КОЛКО са тези хора бе, г-жо МИНИСТЪР??!!! Ужасно много са, защото алчната, дебело**за мутро-мафиотска сган експлоатира на воля БЕЗ ДОГОВОР, БЕЗ ОСИГУРОВКИ И БЕЗ ЗАСТРАХОВКА всеки който е достатъчно отчаян, за да се хване на работа по курортите!!!
    Постоянно поствам снимки от българското Черноморие и постоянно обяснявам съдбата на служителите в 3 форума - руски, английски и немски, дано ме последват повече хора и изгоним мутрите от курортите, а оставим само кадърните да се грижат за почивката на туристите!
    Сигурен съм, че доста хора са се отказали от почивка в България след прочитане на моите материали, но фактите са по-убедителни от всеки друг анализ или мнение - из