Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 13:07 728 0

България е заинтересувана от EXPO-2017

  • инвестиция-
  • българия-
  • казахстан-
  • expo-2017

Казахстан ще внесе голям принос в реализацията на инициативите на ООН по устойчива енергетика

България е заинтересувана от EXPO-2017 - 1
Снимка: Посолството на Казахстан

На 9-10 ноември 2016 година Комисарят по EXPO-2017 Рапил Жошъбаев направи посещение в Република България. Комисарят се срещна с председателя на парламентарната група за приятелство с Казахстан г-жа Даниела Дариткова-Проданова и народните представители от различни партии – членове на групата за приятелство с Казахстан. Г-н Жошъбаев проведе среща с министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, заместник-министъра на външните работи г-н Валентин Порязов, заместник-министъра на туризма г-жа Ирена Георгиева, а също така с председателя на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов.

По време на срещата с народните представители Р.Жошъбаев благодари на българската страна за подкрепата на инициативите на Казахстан и покани депутатите да посетят догодина изложението EXPO-2017. Председателят на парламентарната група за приятелство с Казахстан Д.Дариткова-Проданова отбеляза положителната динамика на междупарламентарните връзки и хода на подготовката към изложението ЕКСПО. По време на срещата с министъра на енергетиката на България Р.Жошъбаев подробно разказа за инициативите на Казахстан в „зелената” енергетика и за темата на изложението – „Енергията на бъдещето”. На свой ред, министърът на енергетиката Т.Петкова, която е и координатор на България по EXPO-2017, отбеляза, че България е един от лидерите на Европейския съюз в областта на „зелената енергетика”. Още през 2012 г. делът на възобновяемите енергийни източници в енергийното потребление в България е достигнал 16,3% при цел от 16% до 2020 г. Г-жа Петкова съобщи за готовността на българските компании в областта на енергетиката да участват в казахстанското изложение. На срещата във външнополитическото ведомство на България се обсъждаха текущото състояние и перспективите за развитие на двустранните отношения. Р.Жошъбаев благодари за подкрепата на кандидатурата на Казахстан като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2017-2018 година и отбеляза, че участието на България в EXPO-2017 ще способства за укрепване на двустранното сътрудничество. На свой ред, заместник-министър В.Порязов изрази своята убеденост, че с провеждането на изложението Казахстан ще внесе голям принос в реализацията на инициативите на ООН по устойчива енергетика.

Възможностите за обмяна на опит в областта на туризма, привличане на българските туроператори към сътрудничество в рамките на изложението ЕКСПО и възможност за откриване на пряка самолетна линия между столиците на двете страни станаха предмет на обсъждане в министерството на туризма на България. На срещата с председателя на Българската търговско-промишлена палата Ц.Симеонов бяха обсъдени въпросите на сътрудничеството между бизнеса на двете страни в областта на „зелената” енергетика и туризма. Г-н Симеонов увери, че ще приложи всички усилия за широко представяне на профилните български фирми на EXPO-2017.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА