Last news in Fakti

13 Октомври, 2016 21:49 2 143 3

България плаща за АЕЦ "Белене" след два месеца

  • росатом-
  • аец белене-
  • теменужка петкова-
  • енергетика-
  • плащане

Очаква се Брюксел да одобри гласувания от парламента заем за НЕК

България плаща за АЕЦ "Белене" след два месеца - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

България ще плати на Русия изработеното оборудване за АЕЦ “Белене” след 2 месеца. Това стана ясно по време на разговорите в Москва между руската страна и българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Министерството на енергетиката е изпратило до EK информация за гласувания със закон заем от 1,2 млрд. лв. С тази сума НЕК трябва да плати на “Атомстройекспорт”.

От Брюксел трябва да дадат съгласие за допустима държавна помощ, за да може сумата да се плати. В ежедневна комуникация сме с представители на комисията и очакваме до два месеца да получим отговор, заявила Петкова.

Адвокати, представляващи българската и руската страна, започнали уточняване на условията за уреждане на въпроса с дължимите плащания от София за изработените реактори. От “Росатом” обявиха очакванията си да получат до края на годината плащанията от България по казуса.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 винету

    0 1 Отговор
    Ще плащат - като са тъпанари, тъпанаря винаги плаща!
    Кофтито е, че ще плащаме ние, заради Вас - тъпанарите!
    ХАУ!
  • 2 Драго

    0 1 Отговор
    Другари, грабвайте бастуните и да излизаме на улицата! Слава россия!
  • 3 Патриот

    0 0 Отговор
    Който сключил сделката да отговаря на бесилката . Лесно е .