1 380 2

Върнаха скоростно ДДС на 886 фирми

Вече близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет

Анатоли Стайков

886 фирми получиха от хазната данъчния си кредит по ДДС без проверка. Това сочат данните на НАП за септември, когато беше първият месец на прилагане на новата облекчена процедура. НАП вече възстановява без проверка ДДС на коректните фирми, отговарящи на определени условия, цитиран от в. „Стандарт“.

Така компаниите си получават ДДС-то за броени дни само след служебна проверка дали отговарят на поставените от НАП критерии. Проверка в самата фирма не се прави, което съкращава срока за връщане на ДДС. Възможността облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да се прилага и за ДДС беше дадена с последните промени в ДОПК.

Първоначално облекчената процедура за връщане на ДДС стартира за по-малките фирми. Целта беше системата да се тества с по-малки суми за връщане. Предстои обаче от облекчените правила да се възползват и компаниите, които внасят по-големи налози в хазната и са регистрирани в дирекциите Средни и Големи данъкоплатци. Тази промяна се приема много положително от бизнеса.

За да се приложи облекченият ред за връщане на ДДС, в месечната ДДС декларация трябва да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет беше дадена възможност в справките декларации със сума за връщане фирмата да посочи и банкова сметка за превод на парите.

Вече близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет.


 

София / България


Още по темата

 • Данъчните декларации само онлайн от 2018 г.

  Данъчните декларации само онлайн от 2018 г.

  От 2018 г. данъчните декларации за физическите лица задължително ще се подават по електронен път. Това е записано в проекта за промени в данъчното ...
  18.09.2016
  886
  0
 • НАП проверява 1900 фирми в София

  НАП проверява 1900 фирми в София

  Националната агенция за приходите започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получават ...
  17.09.2016
  2 123
  3
 • НАП възстановява ДДС по-бързо и без проверка

  НАП възстановява ДДС по-бързо и без проверка

  От 1 септември НАП ще възстановява без проверка ДДС на фирми, отговарящи на определени условия. Последните промени в Данъчно-осигурителния ...
  1.09.2016
  1 073
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шефьор
  Отговор
  1 09:34  14.10.16
  Ей, .аси облекчението в Декларацията по ДДС се посочва банкова сметка. Чудо! А, защо не се публикуват и не станат обществено достояние критериите на НАП за връщане на ДДС без проверка?
 • бббббб
  Отговор
  2 12:37  14.10.16
  Идат избори.Вдигат се заплати,бонуси и т.н.

Напиши коментар:


Публикувай