Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Октомври, 2016 05:00 1 709 9

ЕС удря енергийно рамо на Украйна

  • ес-
  • газ-
  • украйна

Помощ за модернизирането на украински газопроводи

ЕС удря енергийно рамо на Украйна - 1
Снимка: БТА/АP

Киев може да разчита на поддръжка от страна на ЕС в сферата на газовите си дела. Това бе заявено от комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович , цитиран от Россбалт.

„Има солидарност. Ние искаме, че газ ще се транспортира през територията на страна към Запада и след 2019 г. По-специално се интересуваме как бихме могли да помогнем в модернизацията на газопроводи.

Можем да използваме средства от Световната банка, международните финансови институции и Европейската комисия“, заяви Шефчович.

Той добави, че Европа може да помогне на Украйна с транзита на газ, тъй като на нейна територия има много фирми в тази сфера. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Да това трябва да е истинска евросолидарност. Е нищо че я докарахме до там че дори украйна да се нуждае от помощ.

    Така че е време да се отървем от руската енергийна зависимост. Да започнем дезиртификация като започнем да транзитираме ВГ от боко тиквения хъб през украйна към западна европа. Така всички ще ползваме почти безплатен природен газ и ще се освободим от робство.

    Коментиран от #4

  • 2 ще помогнете

    0 0 Отговор
    като построите Южен поток
  • 3 666

    0 0 Отговор
    Германски фирми ще модернизират газопроводите, а Световната банка ще отпусне един хубав заем с хубава лихва, който ще се плаща амнайсе години от украинския народ. Те да си искат колкото си искат да се транспортира газ през Украйна, но държавата от другата страна на кранчето май не е много съгласна. Кой печели?

    Коментиран от #5

  • 4 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Не е лесно нещо свободата но все пак е за предпочитане пред робството!
  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Държавата от другата страна като не е съгласна има доста други , които само чакат да я сменят , и без това пазара и в Европа се свива с доста бързи темпове , а е единствения по-сериозен освен китайския , изобщо продавачите стават все повече и по-големи , а купувачите все по-малко и по-претенциозни , така че дерзайте друзья , ама онова време свърши за ваше голямо съжаление

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Как се свива пазара за газ, бе троле? Хората отиват да живея по пещерите като вас, да използват дървени въглища за отопление, в промишлеността ще ползват брикети и т.н.? Толкова сте ограничени, че не можете да осъзнаете колко жалък е живота ви, но може би има нещо, заради което си го заслужавате!

    Има доста други, които чакат да сменят Украйна и №3 правилно го казал , заемчета и източване, колко газ ще минава през нея тада се изплати, никой не мисли. Това, ако е вярно, са сметки без кръчмаря Русия! Но едва ли немците са толкова прости, само хвърлят прах в очите на поляци и украинци, а Северон поток 2 си върви, че може и нещо от юг да мине!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    А може нещо и през космоса да мине , ама защо никой не знае . За централна и източна Европа няма по-къс и по-евтин път за транзит от този през Украйна , още повече че тя скоро също ще бъде в Европа , а какво се ще на някой си в Москва си е негов проблем , за негово съжаление Европа е 5 пъти повече население и 15 пъти по-голяма икономика от Русия . А за РУСКИЯ пазар на газ в Европа и неговия "растеж" има официални данни на сто места в нета , включително и в официални руски сайтове

    Коментиран от #8, #9

  • 8 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не че съм очаквал от единтрол да каже нещо различно от голи приказки, ама все пак дай да видим как се свива пазара за газ в Европа?! Ако си въобразяваш че там делят газа на руски и неруски, нещо се бъркаш - това не са коли! Газта си е газ и в Европа има само руски газопроводи, ако някой можеше да докара от някъде по-евтин, щеше да го направи. Потреблението си му е поребление - не зависи от това руски ли е или не, а от потребителите.

    Та дай да видим как се свива потреблението на газ в Европа?

    Иначе за Украйна, ЕС има още бая сол да изяде, докато може да си позволи да я приеме, а от къде ще минава гза не е въпрос само на най-пряк път, а и на договорки кой ще лапа от транзита. Иди им кажи на германците да не правят северен поток 2, ами да налеят кинтите в газопровода през украйна!
  • 9 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Това е за един друг трол, може и тида си, ама аман от тролове!

    Първо и най-важно, вземи да им ги кажеш тия данни за свиващия се пазар на газ на гермаците, дето строят северен поток 2.

    Второ - газта се изпозлва за отопление, вкл и на бойлерите за топла вода в домакинствата, а в промишлеността да не говорим какво огромно потребление има.

    И тук идва и Трето - само един евтин платен трол, докарващ си доходи от тролене по форумите по цял ден, може да твърди че газа се използва за производство на ток. Този ток е от когенерации, тролче, т.е. в троричен продукт от производство, за чиито цели са нужни газ. Няма такива балъци, дето с лека ръка ще тръгнат да преобразуват нещо, направено на газ да използва ток - тов струва пари и разликата в цената трябва да е прилично голяма за да се избие инвестицията. А в случая с ВЕИ-тата хич не е така. Ако за домакинствата е лесно да разчитат повече на ток (както в слуая с газовите бойлери), при промишлеността хич не е така и в Европа има много прмишлености, зависещи от газ.

    Четвърто - дори и технологично да е възможно да се мине на ток от ВЕИ-та вместо газ, това изисква природни ресурси, които не винаги са налични - като площ, дебит на вода и т.н. и инвестиции, многократно надвишаващи тези за газовите технологии в промишлеността!

    Пето, щом спада потреблението на газ в Европа, що ти и колегите ти евтини платени тролове, напъвате за американски втечнен газ?

    Надявам се че съм ти запушил устата тролска, щото ми п