1 628 2

Brexit ще вдигне рязко цената на шоколада

Близо 52% от британците гласуваха за излизане от Европейския съюз

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Brexit ще удари някои от предпочитаните стоки на британците – шоколада, виното и сиренето. Това заяви пред „Скай нюз“ бившият вицепремиер на страната Ник Клег.

На 23 юни това лято близо 52% от британците гласуваха за излизане от Европейския съюз на провелия се референдум. Ник Клег сподели, че при т.нар. „софт Brexit“ няма да има рязко повишение на цените на някои стоки.

Ако преговарящите обаче решат тотално да скъсат с общия европейски пазар, то това ще се отрази драстично на шоколада и виното.

„Твърдият Brexit ще доведе до голямо покачване на цените на хранителните стоки. Кабинетът на Тереза Мей трябва да помисли кое е най-добро за британските потребители и бизнес“, заяви Ник Клег.

Според него при по-неблагоприятния сценарий цената на шоколада ще се повиши с 38%, а тази на сиренето – с 40%. Любителите на виното ще трябва да плащат с 14% повече.

В началото на този месец министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че член 50 от Лисабонския договор ще бъде задействан до края на месец март 2017 година.

Великобритания


Още по темата

 • Brexit ще се усети и в космоса

  Brexit ще се усети и в космоса

  Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще промени ролята на страната по отношение на някои космически програми, съобщи EurActiv, ...
  15.09.2016
  686
  1
 • Приятно ми е да се срещнем

  Приятно ми е да се срещнем

  Много ми е приятно да се срещна с Вас. С тези думи руският президент Владимир Путин се ръкува с британския премиер Тереза Мей в Китай, където се ...
  4.09.2016
  1 717
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 19:33  17.10.16
  И голяма работа, все едно ЕС е единственото място, от което може да се внася шоколад, вино и сирене. А и дори да се внася от ЕС, що трябва да има вносни мита?! И кое е по-важно - да пият евтино вино или да нямат талибани?
 • поручик ржевски
  Отговор
  2 16:47  18.10.16
  Ще стане като в Москва!

Напиши коментар:


Публикувай