Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 23:30 6 090 7

Какви са качествата да станете шеф?

  • лидерство-
  • умения-
  • роджърсън-
  • черти-
  • шеф
Какви са качествата да станете шеф? - 1
Снимка: shutterstock.com

Във всяка фирма и във всеки офис има по няколко кандидати за всяко управленско място, но не всеки желаещ притежава лидерски умения. Експертите казват, че всички успешни шефове притежават седем общи и много специфични черти, които им помагат по пътя към върха.

Пам Роджърсън, HR директор в ELAS Group, твърди пред вестник Daily Mail, че успешните лидери са честни, надеждни, уверени, вдъхновяващи, справедливи и имат силен морален компас.

Ето и точно какви личностни черти трябва да притежавате, за да сте способен да бъдете шеф:

1. Да притежавате въображение, упоритост и силни принципи
Лидерите трябва да са готови да виждат реализацията на даден проект от началото до края преди всички останали. Те трябва да имат много силна ценностна система, да са упорити, решителни и да са принципни личности, за да могат да се изправят срещу противниците си аргументирано.

2. Да знаете как да си изградите екип
Всеки един лидер трябва да може да си изгради жизнеспособен и работоспособен екип и да умее да го запази. Това означава, че шефът трябва да знае от какви типове личности се нуждае, за да направи силен отбор. Той трябва да умее да разпознава талантите на хората.

3. Да притежавате смелост, самочувствие и вяра
Истинските лидери вярват в себе си и са отворени към конструктивната критика. Те преследват целите си с вяра и страст.

4. Да имате чувство за хумор
Добрите шефове са в състояние да видят смешната страна на нещата. Създаването на успешен бизнес включва създаването на много нови приятели, а хуморът помага за това.

5. Да притежавате и смирение
Истинските лидери знаят, че винаги могат да се подобрят и като личности и като специалисти и работят върху себе си.

6. Да сте човечни и честни
Истинските лидери не са алчни егоисти. Те се застъпват за подчинените си, винаги са честни спрямо другите и като цяло притежават състрадание.

7. Да спите спокойно през нощта
Безсънните нощи не са полезни за шефа. Ако той не се наспива добре от мисли и тревоги, този стрес ще му се отрази зле и той може да стане непоносим за общуване. Успешните лидери намират начин да се справят със стреса и да се спят спокойно нощно време. Сутрин те пристигат в офиса свежи и заредени с енергия, която пренасят и на екипа си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    4 0 Отговор
    интересно написана статийка, но лично аз през краткия ми житейски опит не съм виждал хора на шефска позиция, които да отговарят категорично поне на 3 от изброените качества.
  • 2 гост

    6 1 Отговор
    Да, но в повечето фирми има собственици, големи шефове и т.н. които ти решават съдбата като ръководител. Имам опит в това, отговарям на повечето условия, но ме махнаха от ръководен пост понеже бях против експлоатацията на персонала и безумното гонене на високи резултати (цифри), които в крайна сметка доведоха до по-лошо: загуба на качествен и квалифициран персонал, згуба на клиенти, уволнения на квалифициран ръководен персонал. Младите са продуктивни и нахъсани за доказване, но им трябват опитни хора, които да възпират прекалено агресивното отношение, ала това опита и човечността не се ценят у нас. Бяхме фирма с традиции, повечето със семейства и почти всички мениджъри отговаряха на горните критерии, ала идва голям инвеститор, казва, че иска високи резултати и съсипва цялата фирма, от която хората бягат или биват подканени да се махнат. За добър и състрадателен шеф си готов да се трудиш извънредно когато се налага и да даваш повече от необходимото, ала ако шефа ти е жищник няма как да се получи това.
  • 3 бббббб

    4 1 Отговор
    Да попаднеш на правилното място при правилните хора...като Боко тиквата , Цв.Цв. , Цачева и т.н.
  • 4 1234

    3 1 Отговор
    Каква е тая мания ,непременно да станеш шеф.То и за това ще имате нужда все по вече от Работници!Защото никой не обръща и най малко внимание на тоя който изкарва парите на шефовете.Ако се гледа на Работника по вече да е заплащането му,да са по добри условията му на работа,отпуските,да се награждава с премии за отлични резултати ,за лоялност към фирмата,да има курсове за квалификация,а от там и по добро заплащане,даже ще чакат на портала за работа в такива заводи,НО:никой не се интересува от битието на Работника,за работодатела е един от многото които ще му поработят за минималната заплата някой друг месец,ще го излъжат със осигуровките и той ще си замине,и друг ще дойде,НО до кога така.Пък и никой вече не строи заводи,никой не иска да произвежда,защото не му се занимава с производство.Всеки гледа бързите и лесни пари/производства/,затова нямаме никаква икономика,а и работниците ни отидоха по чуждите държави където се ПРОИЗВЕЖДА ПРОДУКЦИЯ,а не компютърни канцеларии или барчета и ресторанти,това не е производство,това не носи печалби за държавата.Но като ни управляват кухи тикви,тиквена ще ни е и работата.Дано сте разбрали за какво иде реч.
  • 5 Стоев

    3 0 Отговор
    Ако си в България - ку...ва, хомо....., или на мама детето.
  • 6 професионален безделник

    0 0 Отговор
    Чак не мога да повярвам всичките дето са писали тук са казали истината,нема ни един 'Професионалист"[гей,к....ва или на мама дитето],дето да почне да обеждава навред всеки,че тези които си разбират от работата,работят качествено,па и вадят заплатите на другите лежеци са естествено негодни и вината е в тях.Е па то вината е в тях,че го търпят и склоняват да работят при неизгодни при тях условия.Звучи като някаква шизофрения но е точно така.Българина все повече започна да си цени труда,затова и обявите за работа заваляха и рекламната кампания на бюрата по труда се усъвършенства.Но за съжаление добрата стока няма нужда от реклама.
  • 7 Комбаинер

    0 0 Отговор
    Един шев се прибира в къщи много ядосан.Жена му го пита защо е толкова гневен.Шефът и отговаря през зъби -Защото работникът на който си го изкарвам, днес не доиде на работа.