719 0

Сливане между стокови борси

Венцислав Михайлов

От началото на 2017 година двете най-големи стокови борси – Софийската и Българската, ще се обединят в едно. Така 98% от борсовата търговия в България ще се осъществява на едно място.

От трите стокови борси – в София, Пловдив и Русе – двете най-големи, Софийската и Българската, бившата Русенска, подписаха меморандум за обединение.

Засега встрани от този процес остава единствено Пловдивската борса. Но затова пък обединението ще консолидира 98% от борсовия пазар.

Усилията в тази посока са от години, припомни председателят на Съвета на директорите на Софийската стокова борса Васил Симов.

Три стокови борси от приемането на закона през 1996-1997 година до ден-днешен не е най-добрият модел за борсова търговия в България, тъй като борсовата търговия е един вид концентриран пазар и в место на едно място да се събират много търговци, в България стана така, че на много места се събират малко търговци.

Със сигурност, когато е обединен пазарът, ще е най-истинската цена. Дали ще е по-ниска или по-висока, това си зависи от пазара, допълни и председателят на Българската стокова борса Георги Найденов.

България


Напиши коментар:


Публикувай