19 Октомври, 2016 12:35 2 394 3

От Нова година ДДС секира за всички острови в Гърция

  • гърция-
  • данъци-
  • острови-
  • ддс
От Нова година ДДС секира за всички острови в Гърция - 1

ДДС секира ще удари всички острови в Гърция. Оттогава те ще загубят отстъпката от 30%, която ползват за данъка, коментира в. „Нафтемборики“.

През последните две години левичарското правителство на Сириза постепенно

премахваше данъчните облекчения за някои острови.

Първи през октомври 2015 г. паднаха популярните туристически дестинации като Санторини, Миконос, Наксос, Парос, Родос и Скиатос. От юни 2016 г. към тях се присъединиха Тасос, Тинос, Карпатос и други.

От финансовото министерство посочват, че въвеждането на пълната ставка на ДДС е довело до увеличаване на приходи от популярните като туристическа дестинация острови.

Опозицията и правозащитни организации обаче разкритикуваха решението на кабинета на Алексис Ципрас. Те не пропуснаха да припомнят, че непопулярната мярка ще удари и тези острови, които се задъхват под напора на бежанската вълна.

Те настояват да се запази отстъпката за Лесбос, Хиос, Самос и Кос.

Опозицията посочва, че ако се забелязва ръст на постъпленията в хазната от Миконос и Родос, които са популярни туристически дестинации в Егейско море, то островите, които са приютили сирийските бежанци са обречени на бавно и мъчително обезлюдяване. Ако войната в Сирия се проточи, то правителството в Атина ще трябва да търси къде да премести бежанците от островите на континента, отбелязват експерти, цитирани от в. „Та Неа“.

В същото време Гърция отчита, че е била посетена от над 750 000 туристи повече, отколкото за същия период на миналата година. От социалното министерство се хвалят, че

близо четири пети от новите работни места

през тази година са разкрити в туристическия бранш - голяма помощ за страната, страдаща от висока безработица.

Този ръст е постигнат въпреки оспорваното повишаване на данъка добавена стойност (ДДС) на 24% през юни - и въпреки бежанската криза, посочват експертите.

От своя страна финансовото министерство обещават да предприемат стъпки за облекчаване на административното обслужване на гражданите и фирмите.

Освен с по-висок ДДС хотелиерите плащат и по-висок данък сгради.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гр визия

    0 0 Отговор
    На практика туризма на цитираните острови Лесбос, Хиос, Самос и Кос е УНИЩОЖЕН !
    Информацията е от 1ва ръка на хора стпанисващи таверни и хотели там!
    Освен спорадични турски туристи, които ходят там другите са намалели драстично. След събитията в Турция дори и турските също са намалели много. На островите също се носи мълва сред изнервените местни, че турците щели да ги анексират и това в комбинация с хилядите имигранти пришълци, които почват да създават и сериозни проблеми прави тези места меко казано неприветливи ! Преди ден-два излезе инфо, че един от най-големите инвеститори на планиран 5 звезден комплекс и марина на Хиос, ще се отегли и на този фон Ципрас, ще им вдига данъците !?
  • 2 тошибиян

    0 0 Отговор
    радвам се за хубавите гърци..който не си е имал земане даване с тех не знае ква напаст са..Ердоган да земе територията им и да ги елеминира и да се заселят турци

    Коментиран от #3

  • 3 Ivan S

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "тошибиян":

    тошибиян като ти гледам арменската фамилия имаш всички основания да обичаш ердоган. сигурно дядо му е елеминирал баба ти. а гърците са си хубав народ, весел и жизнерадостен.