20 Октомври, 2016 18:30 2 406 7

Средната пенсия в Гърция става 655 евро

  • гърция-
  • пенсия-
  • става

Съкращения с 30%

Средна пенсия от 655 евро подготвя за новите пенсионери законът на Катрунгалос с намаления, които ще се доближат дори и до 30%, съобщи в. „Български новини“. Това намаление произтича от новото намаление на коефициентите на заместване на 40,7% при 40 години осигуряване в сравнение с 60% предвиждани от законите на Ловердос и със 70% на закона на Репас.

За пенсиите ще се изчисляват пенсионните вноски на целия трудов стаж, вместо петте най-добри от последните 10 години, които бяха валидни за Института за социално осигуряване (ΙΚΑ-ИКА), на последната заплата, която се вземаше предвид в Обществените Предприятия и Организации  (ΔΕΚΟ-ДЕКО), последната заплата, която бе валидна за банките и заплатата за Октомври 2011 г. валидна за държавните служители. Големи загуби ще понесат тези, които ще се пенсионират с  35 години от всички Фондове.

Новата пенсия, въз основа на осигурителния закон на Катрунгалос ще представлява сборът на националната (384 евро при  20 години и нагоре и 345 евро при 15 години) и допълнителната пенсия, която се изчислява въз основа на доходите от 2002 г. и новите коефициенти на заместване. Според Eurostat, в Гърция през 2015 г. са се сблъскали с опасността от обедняване или от социалната изолация 35,7% от населението (3,8 милиона хора), срещу 28,1% през 2008 г.. В ЕС съответният процент се възстанови през 2015 г. на равнището на 2008 г., тоест на 23,7% (118,8 милиона хора). В по-лошо положение от Гърция се намират само България (41,3%) и Румъния (37,3).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jambazina

    0 0 Отговор
    Т.е. три пъти по-голяма от българската заплата.

    Коментиран от #5

  • 2 Мара

    0 0 Отговор
    Пратете тази новина на който трябва

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Ама цените в Гърция са 2 пъти по-високи и повече....Звучи добре пенсия 655 евро ама в България... ;-) .. и тове е средна ... значи има и по-ниски...Имаше тука една статия за германката дето била царица в България.... Царица с немска пенсия - тука ама там.... ;-) Килограм череши в Германия 6,90 евро.... аха....Тука ше земеш цела касетка за тия пари .... ;-)
  • 4 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мара":

    А искаш ли ти да платиш повече на тримата пенсионери дето ти се падат , като си много справедлив ? Откъде според тебе откъде ще се вземат тия пари , от Луната може би ? Да не говорим , че като дойде твоя ред на децата ти ще се падат по 5 пенсионера заради тъпата комунистическа "солидарна" система
  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "jambazina":

    Написали са средна преди намаление до 30% , демек 500 и няколко евро . За твое сведение в Гърция с толкова пари се живее точно колкото в България с 350-400 лева , да не кажа и по-зле , особено в големите градове
  • 6 Диди

    0 0 Отговор
    Във Гърция хранителните продукти са скъпи,с тези пари ще трябва да живеят.Откъде иначе да дойдат пари,държавната им хазна е празна.А и колко хора плащат данъците си че да има държавата пари?Когато дойде еврото във БГ,живота ще стане скъп.Така че пестете пари,за да имате капитал.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    И 5 пъти повече от българската пенсия.