1 484 0

Нова методика за минималната заплата

Венцислав Михайлов

В Бюджета за догодина  целим подкрепа на политиките – до голяма степен насочване на финансирането и повишаване на финансирането към най-уязвимата част на нашето общество и възможности за активизиране на повече хора да бъдат включени в заетост и да имат възможност за по-високи доходи.
Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.
Имаме 2.4% увеличение на пенсията от юли следващата година. Предвиждаме увеличаване на средния осигурителен доход, повишаване на минималната работна заплата. Но това са параметри, които все още предстои да бъдат доуточнени.
Предвижда се от началото на следващата година семействата на децата с увреждания да получават повече средства. За децата с над 90% увреждания се предвиждат 930 лв. месечно, а сумата няма да зависи от доходите на семейство.
За децата със степен над 50 до 70% е 350 лв., а между 70 и 90% - 450 лв.
Предвиждат се и мерки за стимулиране на по-ранното завръщане на майките на пазара на труда. Ако майка се върне на работа в първата година след раждането, тя ще получава, освен заплатата си, и 50% от майчинството, обясни Русинова. Има и стремеж да бъдат мотивирани работодателите да изграждат кътове за отдих и детски градини там, където хората се трудят.
Няма да пада таванът на пенсиите. Пенсионната реформа предвижда повишаване на осигурителните вноски с един пункт.
Социалният министър подчерта, че предстоят законодателни промени за начина на формиране на минималната работна заплата, като те са част от 3-годишната бюджетна програма.
Това ще стане чрез ратифициране на една от конвенциите – 131 - на Международната организация на труда, което ще гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималната работна заплата, когато се вземе предвид инфлацията, производителността, начинът, по който може да се договаря.
Минималното възнаграждение ще стане 460 лева от 1 януари и идеята няма да бъде преразглеждана в посока надолу, допълни тя.
Няма как с магическа пръчка от  една година за следващата, в България рязко да се повишат доходите и от най-бедната страна в Европа тенденцията за една година рязко да се обърне. Но, считам, че чрез устойчивата политика на финансова стабилност, има показатели, които водят до траен ръст на икономическата активност и на хората и повишаването на доходите
Виждаме като трайна тенденция увеличаване на коефициента на заетост на хората.
Русинова допълни, че се предвижда на всеки 6 месеца работодателите, синдикатите и местните власти да подготвят прогнози за нуждите от работници. Изключително важно е хората, които завършват образованието си да имат механизъм да започнат бързо работа, допълни тя.
Над 40 000 семейства с първокласници ще бъдат подпомогнати  тази година, а над 20 000 души получават топъл обяд по различни програми в 100 общини у нас, отчете министърът.
До края на годината трябва да са готови законодателните промени, свързани с ТЕЛК-овете, допълни Русинова. Целта е по-адекватно да бъдат оценявани възможностите на хората с увреждания и шансовете им за завръщане на пазара на труда, а не отнемане на права, категорична е тя.

България


Напиши коментар:


Публикувай