24 Октомври, 2016 16:50 1 415 1

Банковата система е стабилна

  • карти-
  • банки

„Стрес тестовете показаха, че банковата система е стабилна и за момента няма място за притеснение“,  каза банкерът Левон Хампарцумян по БНТ. Според него са налице икономически предпоставки за консолидиране на пазара. Именно поради това през следващите 18-24 месеца може да сме свидетели на сливания и придобивания в банковия сектор. „Понякога това се възприема като нещо лошо, а то невинаги е така. Сливанията в банковия сектор обикновено водят до по-качествени и достъпни услуги“, обяснява банкерът.

Индикатор за забавяне на икономическия растеж е ниската инфлация. Тя е такава не само в България, но и в Еврозоната. От тази гл.т. ускоряването на инфлацията в определена степен би било положително.

Притеснителен за потребителите е въпросът относно сигурността на дебитните и кредитните карти. Наскоро стана ясно, че най-уязвими са безконтактните кредитни карти. У нас подобни транзакции могат да се осъществят със суми до 25 лв. Според специалисти всеки технически грамотен престъпник може да създаде устройство, което да разчита от разстояние данните от картата.

 „Технологичният напредък дава възможности на всички, включително и на тези, които биха злоупотребили с чужди пари. Всички банки имат своите начини да се борят със злоупотреби, но в същото време се стремим да не ограничаваме достъпа на клиентите ни до банкомати, да речем. Ако сложим решетки, сканиране и още процедури за теглене от банкомат, злоупотребите драстично биха спаднали, но едно теглене на пари би отнело много повече време от сега“, казва Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Всеки който е прочел статията може да си зададе един прост въпрос и той е -някога дали банкер ще излезе и ще ви каже ...ами то банковата ни система не е много стабилна ,имаме проблеми и т.н., особено ако се казва Левон Хампарцумян ?
    Всичко е розово като в рекламите за ипотечни кредити които банките така активно започнаха да рекламират напоследък.
    До един момент в който плочките на доминото не се наклонят