1 054 1

Банковата система е стабилна

Милена Богданова

„Стрес тестовете показаха, че банковата система е стабилна и за момента няма място за притеснение“,  каза банкерът Левон Хампарцумян по БНТ. Според него са налице икономически предпоставки за консолидиране на пазара. Именно поради това през следващите 18-24 месеца може да сме свидетели на сливания и придобивания в банковия сектор. „Понякога това се възприема като нещо лошо, а то невинаги е така. Сливанията в банковия сектор обикновено водят до по-качествени и достъпни услуги“, обяснява банкерът.

Индикатор за забавяне на икономическия растеж е ниската инфлация. Тя е такава не само в България, но и в Еврозоната. От тази гл.т. ускоряването на инфлацията в определена степен би било положително.

Притеснителен за потребителите е въпросът относно сигурността на дебитните и кредитните карти. Наскоро стана ясно, че най-уязвими са безконтактните кредитни карти. У нас подобни транзакции могат да се осъществят със суми до 25 лв. Според специалисти всеки технически грамотен престъпник може да създаде устройство, което да разчита от разстояние данните от картата.

 „Технологичният напредък дава възможности на всички, включително и на тези, които биха злоупотребили с чужди пари. Всички банки имат своите начини да се борят със злоупотреби, но в същото време се стремим да не ограничаваме достъпа на клиентите ни до банкомати, да речем. Ако сложим решетки, сканиране и още процедури за теглене от банкомат, злоупотребите драстично биха спаднали, но едно теглене на пари би отнело много повече време от сега“, казва Хампарцумян.


Още по темата

 • Граждани спечелиха 600 млн. от лихви

  Граждани спечелиха 600 млн. от лихви

  Гражданите са спечелили 650 млн. лв. от лихви по банковите си депозитите през 2015 г. От тях обаче 52 млн. лв. са влезли в хазната като данък върху ...
  11.12.2016
  979
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • nkavrakov
  Отговор
  1 22:48  24.10.16
  Всеки който е прочел статията може да си зададе един прост въпрос и той е -някога дали банкер ще излезе и ще ви каже ...ами то банковата ни система не е много стабилна ,имаме проблеми и т.н., особено ако се казва Левон Хампарцумян ? Всичко е розово като в рекламите за ипотечни кредити които банките така активно започнаха да рекламират напоследък. До един момент в който плочките на доминото не се наклонят

Напиши коментар:


Публикувай