Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 08:36 3 717 40

Меглена Кунева: Скоро ¼ от пазара на труда ще e от роми

  • кунева-
  • роми-
  • образование-
  • стипендии

Над 2000 деца всяка година отпадат от училище, напомни министърът на образованието

Меглена Кунева: Скоро ¼ от пазара на труда ще e от роми - 1

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни в предаването „Тази сутрин” по бТВ идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

За тези стипендии са заделени 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд. Гимназисти от ромски произход от IX и X клас с успех над 3,50 ще получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средно образование.

Те ще кандидатстват за стипендията и ще се разчита на тяхното самоопределение за ромския им произход, стана ясно от думите на министъра на образованието.

Децата от ромски семейства се борят с повече трудности, за да ходят на училище, целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, обяви още Кунева. Тя напомни, че над 2000 деца всяка година отпадат от училище и повечето са от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че 30 евро за нищо няма да стигнат. Според някои тази сума дори е подигравка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    1 0 Отговор
    И това го казва министър на образованието. Супер тъпа логика. Как пък изчисли , че една четвърт от пазара на труда ще са роми. Сигурно е изчислила колко българи ще напуснат страната до 2020 г.Смях.Това за едната четвърт изобщо не е вярно. Това го казва за да защити стипендиите на ромите. Като ги дава ромски международен фонд защо стипендиите на ромите трябва да се дават през училищата. Да им ги дават през Евророма.

    Коментиран от #21

  • 2 6677

    1 0 Отговор
    Кой ром е дал някога 30 евро подарък и на кого?
    Когато започнат да дават по 30 евро на всеки тогава да казват че е подигравка.
  • 3 abv

    1 0 Отговор
    Тази жена явно не вижда по- далеч от носа си. Да дайде в малките населени места и да види как след двамата родители роми вървят техните деца, които ходят на училище колкото до вземат всички възможни социални помощи, които държавата наречена България им плаща и ще им плаща докато са живи, защото те няма нито да се образоват нито да работят. Те са паразити в обществото и не допринасят с нищо за него. В малките градчета около 9.00 ч. сутрин всички барчета, сладкарници и закусвални са пълни с роми. Отговорете си госпожо Кунева кои работят заради тях, за да могат по цял ден да са по кафенетата. Човек който няма пари отива и търси работа , а не стои по кафетата.
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Идват избори и кривоустатата почна да прави св..ки.къде бяха 27 години да видят електората си че не става за нищо.за м...лите има за българите не.защо не си направят една държава цигания не могат няма кой да ги храни.време е да се изгонят всички не Българи и кривоустатата да им е президент да прави св..ки на воля белким и се оправи муцуната мазна.из..ди антибългарски срамота.
  • 5 999

    1 0 Отговор
    С подобна престъпна политика 2020 година може и да няма вече Българи.
  • 6 Fzdf

    2 0 Отговор
    1984
  • 7 Палко

    2 0 Отговор
    Куневце, запомни едно:
    "Циганин - българин не храни"!!!
    Инвестирай в младите българчета, за да останат тук, всичко друго е лъжа!!!

    Коментиран от #33

  • 8 sorry

    2 0 Отговор
    Роми ,цигани и работа две несъвместими понятия.Кунева,истината е една-за да ходят ромите , циганите на училище трябва да им се плаща.Ама министерство,ама държава,ама цигания.
  • 9 БГстража

    3 0 Отговор
    yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
  • 10 Мършата

    1 0 Отговор
    Едва ли 25%, защото и циганите вече бягат от тука. Ще останат само баби и дядовци, които няма да има кой да ги гледа.

    Коментиран от #16

  • 11 pencho

    1 0 Отговор
    Само да отбележа, че във Враца няма ромска махала. Явно дамата нещо не е запозната.

    Коментиран от #14

  • 12 Киро

    1 0 Отговор
    Пръмовица дали е чувала една думичка - ДИСКРИМИНАЦИЯ ?

    Дискриминират се българските деца спрямо циганчетата с тая тъпотия!

    Нали много ревяхте да не се дискриминират м....лите, какво стана, вие почнахте да дискриминирате българите, а?!

    Крайно време е да се махате от властта, както и цялата политическа клика, които сте в парламента и да минаваме към мажоритарни избори!

    Коментиран от #22

  • 13 българин

    2 0 Отговор
    Ей, хора, БЪЛГАРИ, не виждате ли, че ни УНИЩОЖАВАТ, бавно, но сигурно и другарката Пръмова играе главна роля в този геноцид срещу ДЕЦАТА НИ!
    Защо ще дават пари на циганските деца, за да ги учат от малки на мързел, че може да взимат пари без да работят!
    НИМА ВСИЧКИ НЕ СМЕ БЪЛГАРИ? Защо комунистката ДЕЛИ децата на цигани и българи????????????????
    Всички са БЪЛГАРИ, ВСИЧКИ деца са БЪЛГАРЧЕТА с тази разлика, че на БЕЛИТЕ деца родителите се спукват от работа, за да има пари за децата на малцинствата, защото техните родители лежат и правят деца, за да взимат помощи, да не плащат ток, вода и да крадат.
    Изгонихте БЕЛИТЕ и ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ българи, направихте от тази райска земя пустиня, а сега ще забиете ножа още по надълбоко!
    Като стоим и гледаме, така ще е, ще ни избиват бавно и методично, с нашите пари, с нашия труд.
  • 14 Колорита

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "pencho":

    Виж какво, от 20 години не съм стъпвал във Враца, или по-точно от бай-Тошово време :-))) но Не е възможно във Враца да няма ромска махала !!?? Това е НЕвъзможно, или вече са превзели цяла Враца ? Врачанските села са фрашкани с роми, при това са от най-най-люти и отракани, поне в София е бъкано с роми строители от Враца и Монтана
  • 15 българин

    2 0 Отговор
    Трябва да се протестира, всички българи заедно да спрем децата си от училище за една седмица, да излезем на улицата с искане за ОСТАВКА за другарката Пръмова, трябва нещо да се направи, сега са 30 евро, после ще станат 300 и нищо няма да можем да направим, може само да гледаме безсилни, как нашите деца са дискриминирани от същата тази държава, която ХРАНИМ И ПОИМ с нашите данъци.
    Трябва да се направи група във Фейсбук и всички българи в цялата страна да спрем децата си от училище за 1 ден поне в знак на протест срещу безумните решения на министърката.
  • 16 Миро

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мършата":

    Мръшляк, не е вярно.Последния м....л щи си отиде с последния килограм желязо.Няма да го доживеем това щастие.
  • 17 Пак казвам

    2 0 Отговор
    И друг път съм споделял - това управление е характерно с перманентните си национални предателства. Тази държава няма да се оправи, докато не полежат из панделата хора, които ликвидират държавата във всички направления: икономика, енергетика, образование, здравеопазване, социални дейности. Под предлог, че правят някакви "реформи" или други добрини за нашето бъдеще, ТЕ СЛУГУВАТ ЕДИНСТВЕНО НА ЕДРИЯ КАПИТАЛ И НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!
  • 18 Гоуст

    2 0 Отговор
    Това е геноцид над българският народ. Аз нямам друго обяснение, не мога да го проумея. От 89 до сега, циганите са се увеличили 4 пъти, турците близо 3 пъти, а народът е намалял от 9 млн на 7 млн. Има повече работещи българи в чужбина отколкото в България. Малоумен да беше, щеше да се справиш по-добре. Всичко се прави умишлено и съвсем съзнателно
  • 19 Morgoth

    2 0 Отговор
    Най-после някой от управляващите се изтърва да го каже пред цяла България.

    Коментиран от #20

  • 20 Марлена

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Morgoth":

    Пръм пръм пъм пъм пръм пръм пъм пръм пръм пъм - изкриви уста тя.
  • 21 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "abv":

    Изчислението се прави лесно. Вкарваш данните които държават знае, но крие:
    - реален брой на циганите
    - реален брой на деца в българско и циганско семейство
    - средна възраст на раждане на първо дете от българка и циганка
    - средна продължителност на живота на българин и циганин
    - тренд за емигриране на българи и цигани
    След това ти трябва човек който поне малко разбира от програмиране. Може да се направи и с обикновен ексел.

    Аз лично съм го правил това упражнение преди 10 години и поне до сега резултатите изглеждат верни (до колкото данните в публичното пространство са верни). Според моята таблица 2020 ще имаме 25% цигани сред 18 годишните, но не повече от 15% като цяло на пазара на труда, защото сред 60 годишните циганите ще са едва 7%, а както се вижда явно ще бачкаме до 70 години за да можем да храним разрастващата им се популация.
  • 22 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    А ти чел ли си закона, където се дефинира това понятие? Прочети го и ще видиш, че в него е заложено дискриминирани да могат да бъдат само малцинствата.
    Макар и да го няма като термин, когато се дискриминира мнозинството му казват "Позитивна дискриминация"? Малко като позитивното изнасилване е - на единия му е кеф. Само дето за разлика от изнасилването, този на който му е кеф не можеш да го съдиш по друг начин освен на изборите.
  • 23 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    да,пак се почна с виновните цигани.вземали много пара и тва било големия проблем!!!истината е че нямаме държавност,нямаме морални и политически стандарти в обществото и квито българите такива са и циганите!често контактувам с цигани и определно мога да кажа че са проблем ,но решим и то без трепане и т.н.,а и както се вижда са новата вълна на българската нация след като българите отказват масово да се размножават или да се чувстват такива.та за да се справим с циганите трябва да ги организираме ,тва е все още e наша българска отговорност и възможност за деиствие.след 20-30 години няма да е нито в нашите възможности ,нито в нашите правомощия чисто демогравски.до тогава можете да си чешете езиците колко са лоши циганите и да си търсите билети за чужбина.

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Много правилно. Само бих искал да добавя, че не вземането, а даването на парата и условията, при които се дава е част от проблема, наречен липса на държавност.
  • 25 999

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Е сега разбрах какъв си! мислех ,че си фес а то се оказа че, Турски циганин.За пореден път доказваш ,че си изключително тъп. Българина иска сигурност и просперитет за децата си. За разлика от вас м....стите които правите – раждате по десетина паразита за да взимате помощи , детски за да си купувате бира и алкохол, а после да ги направите крадци.Виждал съм цели села и унищожени от тази пасмина. Това е плевел и ако искаш да го премахнеш? ниско долу с по остра мотика.

    Коментиран от #36

  • 26 Унуфри

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    "Збъркал си рейса пич" Всеки момент чашата ще прелее и не знам дали ще търсим билети но пушки със сигурност, а тогава жална ви майка.
  • 27 бббббб

    0 0 Отговор
    Тя е наясно,че след няколко години може да няма българи в страна.Ще останат само м...стите и бежанците.
  • 28 Жилото

    1 0 Отговор
    Бил съм в над петдесет държави и никъде не съм видял циганин да е интегриран, да плаща данъци и да милее за държавата в която живее, това няма да стане и в България та ако ще да им дават и по 3000 евро. Циганина пак ще краде , ще прави далавери и няма да плаща данъци и такси.За циганите има два варианта или да ги изритаме от България или да ги оставим да откраднат каквото има за крадене и те сами ще изчезнат.
  • 29 Първи

    1 0 Отговор
    Никой не трябва да се е.ава с търпението на Българина. Историята показва ,че после става страшно.Да няма пак "по пет на нож"?
  • 30 Българин

    0 0 Отговор
    Искам да попитам къде им пише в бележника / личната карта, че дето е ром. За съжаление е вярно клишето: Всеки Народ си заслужава управниците.
  • 31 ади даслер

    0 0 Отговор
    Орките даже са недоволни и казват, че 30 еврака на калпак са им малко.
    Да им дадат по 300 евро бе, кви са тия 30 евра, като има гламави да плащат и да бачкат, защо да не си поискат още.
    Още от сега се вижда крайния резултат от тази помощ!
    На белите деца, какво им остава, освен да имигрират в нормални държави, където всички граждани са равнопоставени, а тези, които допринасят за обществото са привилегировани.
    Кунева оправи енергетиката, сега е ред и на образованието!
  • 32 брей

    0 0 Отговор
    Кунева, нали уж всички имаме равни права и задължения по конституцията бе? И как така тоталитарните ви тикви родиха тая простотия престъпление на ромите стипендии, за да стигнат 9 клас, ан а останалите нищо? Ами това е за затвора бе! Ами вие всички политици сте за затвора бе, доживотно без помилуване! А при старите ни Закони направо до стената....! И тия продажни ченгета и военни дето ви търпят и ни мачкате българският народ са за до стената по Крумовите закони! Ала то за чеп не стават освен да искат пари ид а бранят вас мафиотите май? Ами закопайте я тая България! Аз се уморих да мисля доброто ви! Вие сте за трепане политиците! Ала не ми е работа, не съм нито военен нито ченге. Ако бях може би щях да направя комитет за ареста ви, но сега съм само един гражданин на кенефа ви.
  • 33 абсолютно вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Палко":

    Ако имаше как да те чуе че да и го набиеш в главата.....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "999":

    я вече ме разбра къв съм и краи !българина скъпи няма култура да гледа деца щото е завършен егоист,дори и богат има едно чаве и го гледа по система да има версаче ама да не го занимава!тва е следствие на новия морал и семеиство ,трудно се карат българките да раждат втото да го кърмят и да не пушат по време на бременноста,а после се карат трудно да повторят.мъжете пък не им се занимава ,друго си е на детското креватче при мама и тати до 44 години и после на еврофутбола и в кръчмата.тва ни унищожава ,не някви смешни клетници наречени магали.шели да унищожат цели села ???ти бил ли си на село бе умнико та приказваш ?иди в родпоите и чакаи цигани да унищожат някое 3-4000 българско село .само ревете ,тва ви научи соца,да ревете тихичко ,без никви сили за съпротива и сега пак същото .аууууу циганите лоши щото ние сме импотентни!
  • 37 1234

    0 0 Отговор
    И ТИЯ РОМИ КАТО СЕ РАЗРАБОТЯТ....МАЛЕ ,МАЛЕ.Бягай работа че ида.Толкова ще им е работата,а зарара два пъти по вече.А дано ,ама надали?!??
  • 38 гост

    0 0 Отговор
    Ромите работят ли и как работят г-жо Кунева? Има ли роми учители и колко са те в България? Има ли роми с действащи фирми, които биват управлявани от мениджъри от ромски произход? К-жо Кунева, нищо не оправдава дискриминацията на българчета, турчета, русначета, гърчета, американчета или други деца, които учат редом с циганчетата. Има социално министерство и помощи за семействата им, учениците не трябва да се стимулират парично на расова основа чрез министерството на образованието, било то и по програма. Ако дават стипендии дават на всички при еднакви условия, така казват: циганчетата ще взимат два пъти повече пари за да минат следващия клас, докато българчетата трябва да постигат близо до максималния успех за 45% от субсидията з циганчета.
  • 39 Колев

    1 0 Отговор
    Продължавайте да гоните българите от страната, давайте им малки заплати, гонете кадърните и после ще ревете, че имало само циг....ни. По-лошо ще става. Като изключим големите градове всичко е ма....л. Дори и те обаче с бързи темпове се циганизират. Превзеха ни отвътре, щото сме много, ама много пр....ст народ.
  • 40 рес еоод

    1 0 Отговор
    улиците ще бъдат ли добре пометени