785 0

Танева освободи изпълнителния директор на ИАРА

Танева освободи изпълнителния директор на ИАРА
Анжелина Димитрова

От днес със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев е освободен от длъжност във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства.

Факти.бг припомня, че разрешение за улов на калкан "отнесе главата" на шефа на ИАРА Янчо Янев. Той е задържан заради злоупотреба с близо 60 хиляди лева по еврофондове. Янев бе задържан при операция на ДАНС и прокуратурата заедно със Златин Георгиев, който е инспектор в ИАРА, и Петър Генов, който е арестуван като помагач.

Злоупотребата е извършена чрез търговско дружество, представлявано от Бонка Тодорова. Тя е била осъществена в периода март – октомври 2015 г. Дружеството е кандидатствало за европроект с документи с невярно съдържание. Посочените неверни данни са, че дружеството има разрешение за улов на калкан за две години.

Основният извършител е Златин Георгиев, който преди да стане инспектор, е представлявал фирмата, подала документите до ИАРА, и на когото Бонка Тодорова е тъща, твърдят от прокуратурата. Тодорова
не е била наясно, че е подала документи с невярно съдържание. В резултат на неверните данни, предоставяни на ИАРА, е изплатена субсидия на еднолично търговско дружество в размер на 59 272 лв. Престъплението се е извършило със знанието на шефа на ИАРА Янчо Янев.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай