908 2

Работохолизмът – полезен или вреден?

Претоварването на работното място крие рискове за здравето

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Работохолизмът е качество, на които някои служители гледат скептично, но за други се е превърнало в начин на живот. Оставане след края на работното време, бачкане през уикенда, професионализъм до последния детайл. Дали обаче това е положително качество?

Entrepreneur.com се аргументира, че работохолизмът води след себе си негативни последици. Културата „постоянно на разположение“ се е превърнала в съпътстваща част от ежедневието на огромна част от служителите в световен мащаб.

От събуждането до последните минути на денонощието на някои се налага да бъдат на линия, да си проверяват постоянно имейла и телефона, да работят по време на отпуски и почивни дни...

Изследванията показват, че прекомерната работа има много негативни страни. Хората, които работят повече, пиян повече и е по-вероятно да изпаднат в депресия. Има и връзка между претоварването на работното място и сърдечно-съдовите заболявания и диабета.

Има разлика дали работиш 40 часа седмично и дали го правиш 55 часа седмично – и тя много често се изразява в качеството на работния процес и изпълнените задачи и задължения.

Професор от Бостънския университет е стигнал и до извода, че работодателите не могат да направят разлика между служителите, които се преработват, и тези, които работят колкото им е по график.  Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Янко
  Отговор
  1 06:41  27.10.16
  Човек за да има пари не е достатъчно да работи много а трябва да има и акъл!
 • Пурко
  Отговор
  2 09:09  28.10.16
  Що не отидеш с акъл да си купиш нещо...акълЯНКО

Напиши коментар:


Публикувай