1 682 1

Вижте как исландките протестират за заплати (Видео)

Вижте как исландките протестират за заплати (Видео)
Стефанаки Йоанис

В понеделник точно в 14,38 часа стотици жени в Исландия излязоха на протест с искания за достойно заплащане. Протестът се проведе на централния площад в столицата Рейкявик.

Часът не е избран случайно. Той е 30% по-рано от края на работния ден и отбелязва разликата между заплатите между мъжете и жените.

Освен това на същата дата през далечната 1975 г. започват протестите в страната. През 2005 г. исландките си тръгнаха от работа в 14:08 минути – часът, от който започват да работят безплатно.

Разликата от 30 процента се получава, като се умножи броя на мъжете в Исландия с това, което печелят, а след това прави същото за жените. Все пак в страната има повече работещи мъже, а част от жените са по майчинство или домакини.

Нивото на образованост, заетостта и политическото участие сред исландките обаче са по-високи от почти всяка точка по света. Четири от всеки пет исландски жени са заети, 65% от студентите са жени, техни са 41% от депутатите в парламента, а почти половината от топ мениджърите на страната също са представителки на нежния пол. 

Исландия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ай ем
    Отговор
    1 18:27  26.10.16
    Бе, да си гледкат 11 000 хиляди черни орки, дето си приютиха по собствено желание, и искат още, и да траят.

Напиши коментар:


Публикувай