711 2

НАП: Търговците на риба крият доходи

Ръст с над 700% на оборотите при присъствие на данъчните

Стефанаки Йоанис

Търговци на риба не отчитат извършените от тях продажби на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас. Това са установили при проверки инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП. По време на наблюденията отчетените среднодневни продажби на един от търговците са се увеличили със 740%, а на друг с - 421% в сравнение с месеците от преди присъствието на данъчните.

Наблюденията на продажбите на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас са извършени на два етапа – през април и през септември 2016 г.

Данъчните констатират, че макар и да има леко подобрение в поведението на търговците на риба през септември в сравнение с април, като цяло по време на тяхното присъствие, среднодневните обороти на търговците се увеличават в пъти в сравнение с месеците преди това. Така например среднодневните продажби през април по време на наблюденията на фискален контрол са средно 4 пъти по-високи от преди това. В същото време, по време на присъствието на инспекторите през септември, оборотите отново са се вдигнали, но вече с 2,5 пъти.

Според данъчните предпоставките за укриване на доходи от търговците на риба са свързани с остаряла нормативна база, регламентираща продажбата на пресния улов.

Друг проблем е и нелегалния внос в багажници и микробуси на морска стока от Гърция, тъй като е изключително трудно документирането на реалното количество риба, влизащо в страната.

За да се ограничи сивата икономика при търговията с риба, от НАП планират да проведат разговори и съвместни контролни действия с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Българската агенция по безопасност на храните.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тошибиян
  Отговор
  1 10:38  27.10.16
  Рекет институцията нап посегна и на попчетата на рибарите хахахаа едните стоят в морето на студ и вадат риба другите стоят на кожени дивани и викат малко ни давате хахах в ква матрица живеем само
 • Гост от село
  Отговор
  2 04:23  29.10.16
  И депутатите крият доходи, ма данъчните се незанимават с тех.

Напиши коментар:


Публикувай