4 796 2

Въпроси, които трябва да бъдат зададени на интервю за работа

Избягайте от зоната на комфорт

Въпроси, които трябва да бъдат зададени на интервю за работа
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Работната среда и изисквания постоянно се променят. Специалистите от „Човешки ресурси“ трябва да бъдат в крак с модата. Има няколко въпроса, които могат да разкрият много за кандидатите за работа, искащи да започнат кариера в дадената фирма.

HR специалистите от Hrmorning съветват да бъдат зададени пет въпроса, които могат да дадат важни отговори за кандидата и по този начин да бъде избран най-подходящият за позицията.

Бихте ли описали три негативни черти от вашия характер? Отговорът на този въпрос може да покаже дали кандидатът за работа е наясно със собствените си силни, но и слаби страни. Осъзнавайки кои са слабите, всеки човек може да работи над тях и да покаже, че има готовност за развитие.

Бихте ли сметнали колко е ¾ плюс ½ ? Този интересен и на пръв поглед шокиращ въпрос ще извади кандидата от зоната му на комфорт и ще покаже как реагира в такива ситуации.

От скалата от 1 до 10 каква оценка бихте си дали на цялостното развитие? Това също ще покаже дали служителят е наясно със себе си и дали има желание за развитие, или смята, че няма накъде повече да върви.

Бихте ли довършили изречението „Повечето хора, които срещам, са...“? Това ще покаже как човекът вижда света около себе си и какви качества търси в другите. Важен въпрос за оценка на способностите на кандидата да работи в екип.

Бихте ли ми казали първото име на човек, с когото работите в близки отношения? Въпросът ще покаже дали кандидатът за позицията може да изгради стабилни отношения с другите в работния процес. Важно е и колко бързо ще отговори и дали ще се замисли.

Експертите съветват винаги да се търси нестандартен подход в интервютата за работа, защото за клишираните въпроси кандидати са подготвени предварително, а заученият въпрос не разкрива много за тях.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Ганди
  Отговор
  1 09:24  25.06.17
  На глупави въпроси,се дават глупави отговори.

  Коментиран от #2

 • Nikola
  Отговор
  2 16:46  07.07.18

  До коментар #1 от "Бай Ганди":

  Точно по този начин с глупавите отговори се отсяват глупавите хора от които, фирмата избрала подобни въпроси, не се нуждае. Въпросите са доста добри!

Напиши коментар:


Публикувай