30 Октомври, 2016 11:42, обновена 30 Октомври, 2016 17:55 4 118 18

Подписаха СЕТА (видео и снимки)

  • сета-
  • канада

Повреденият самолет на канадския премиер забави събитието с половин час

Подписаха СЕТА (видео и снимки) - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерите на ЕС и Канада подписаха споразумението за свободна търговия СЕТА. Церемонията трябваше да започне в 12:00 часа по Гринуич (14:00 българско време), но се забави.

Причината е технически проблем със самолета на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, който трябваше да лети за Брюксел, предаде ДПА. Премиерският самолет обаче се наложи да се върне спешно в Отава половин час след излитането, което и без това вече е било забавено с 90 минути.

„Днешната среща е най-дългоочакваната в последно време“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след подписването. „От самото начало беше ясно, че това няма да бъде лесна задача“, посочи полякът, чийто микрофон в началото на пресконференцията не проработи.

„Днес е една от най-важните срещи в последните години, допълни на съвместна пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Благодарим на Канада за проявеното търпение. Слушам и често чувам нашите критици. Направихме изключение да преговаряме с властите във Валония, защото нашият събеседник би трябвало да бъде федералното белгийско правителство“, добави той.

„Днес изпращаме послание към онези, които отписаха ЕС с коментарите, че е неефективен и самовглъбен“, коментира председателят на Еп Мартин Шулц.

Подписаха СЕТА (видео и снимки)

„Споразумението е историческо и цели да постигне по-добро бъдеще за нашите граждани“, посочи премиерът Трюдо. „ЕС е нашият втори най-голям търговски партньор, подписването на споразумението е добра новина за средната класа в Канада, това са нови работни места и повече работа за нашите дружества“, добави той.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение отваря пазарите на ЕС и Канада. СЕТА премахва мита за половин милиард евро годишно. То насърчава бизнеса, инвестициите и участието на фирми в държавни поръчки от двете страни на Атлантика. Очакванията са търговският обмен да скочи на 12 милиарда евро годишно.

СЕТА е замислено да бъде една най-големите зони за свободна търговия в света. Огромен общ пазар на страните от двата бряга на океана. Кратка справка в атласите показва, че подобно споразумение ще обхване в своите граници невероятните 550 млн. души.

Подписаха СЕТА (видео и снимки)

Подписването е само първа стъпка на политически ангажимент по СЕТА. Договорът ще влезе в слиа частично от догодина. За да това окончателно, СЕТА трябва да мине през поне 24 месеца ратификационни процедури в ЕП и парламентите на Канада и 28-те европейски страни.

В пакета от документи, които днес ще бъдат подписани, се дават писмени гаранции на България и Румъния, че до края на 2017 г. Отава ще премахне визите за пътуване на техни граждани.

В юридически обвързваща декларация ЕК обещава да предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира, че Канада ще потвърди пълното отпадане на визовите изисквания.

Подписаха СЕТА (видео и снимки)

Подписването на СЕТА срещна непредвидени проблеми и се забави с три дни. В тях белгийското правителство договори исканите от регионалните власти във Валония допълнителни гаранции за европейските потребители и производители. Белгийските възражения отпаднаха окончателно едва вчера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдба

    0 0 Отговор
    Абе, Съдбата казва нещо, ама кой ли да я слуша///

    Коментиран от #2

  • 2 Митьо Крика

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Съдба":

    Случва ми се да играя рулетка и често пъти самия автомат отказва да ми вземе парите. Мъча се по няколко минути да ги поставя вътре и заложа, но не става! Ако се поведа по твоя акъл, то самата съдба ми казва да не залагам. Ако не заложа обаче, то няма и да спечеля! Затова - дръж си мнението за себе си!

    Коментиран от #8

  • 3 stefan

    0 0 Отговор
    Добра новина . Имаме нужда от добри новини ! Руската хибридна информационна воина към България се мъчи да всява чрез пресата и някои саитове чувство на тревожност и непълноценност на живота в България !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фортуна

    0 0 Отговор
    До Крика,
    Митьооо, ако не заложиш няма и да загубиш!
    Глупака винаги си остава такъв доживот!

    Коментиран от #7

  • 6 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ще живеем с надеждата, че ще ни признаят за бели хора, до края на 2017 год. Нема да се плашиш, шопе ! Подписвай ! Подписвай каквого ти поднесат и се радвай, че ти искат подписа......
  • 7 Митьо Крика

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фортуна":

    Фортунчо,

    От 7 млрд. души на планетата, 1 млрд. играе някакъв хазарт. Тези хора едва ли са прости като теб, а имат някаква представа за живота, печалбите, добрите шансове и т.н. Нещата са такива, че повечето събития в живота са подчинени на вероятностите. Разбира се, че няма да загубиш, когато не заложиш, но и няма как да разчиташ на извънреден доход. Опитай се да обясниш на почитателите на Еврофутбол или бет365, че е по-добре да не залагат - ще ти се изсмеят в лицето.

    Коментиран от #18

  • 8 Съдба

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Митьо Крика":

    мнението си мога да изразявам където и пред когото искам, капиш?
  • 9 Картър

    0 0 Отговор
    Досега бяхме само окупирани, но от днес сме и роби на чичо Сам( Канада е задния двор на щатите), на цената на 100 канадски визи. Реджеп и ислямистите ще трябва да пият една студена вода и да забравят за Солун, островите и Кърджали. Те вече са АМЕРИКАНСКИ.)

    Коментиран от #10

  • 10 ПиСи Дроид

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Картър":

    Споко, Винету и мафия, пердън Калинките н ситьо-бяло знаят какво правят! Готвят ни светло бъдеще, толкова светло, че ще ни изсветлеят тазовете от глад и студ... това споазумевие по принцип не е лошо. Лощото е, че отваря навред внратите на гигантските корпорации, толерирани от политици, а това ще смаже дребният предприемач. Ето това е опасността.... и то вече е реалност. Не можеш спечели конкурс срещу Дженерал Мотърс, Волксваген Груп, и други гиганти, тук не можеш спечели конкурс поради мафиоти на власт дори срещу цзацата и Пеевски, та със световнти корпорации ли? ЛБъдещето си остава отровмно корумпирано, въпреки красивите думи на глобалиста Юнкер - пак пионки на олигарски ще са на постовете, за да служат на олигарси, останалото е заблуда. Да си носят вината ченгета военни и магистрати задетто търпят тия врагове на постовете тук!
  • 11 Bat Man

    0 0 Отговор
    ....то ....светлото бъдеще мина... ха ха.... Дженеръл Мотърс и.... той май мина.... ха ха.... са е Бойко... ха ха....
  • 12 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Проклетия чичо Сам пак си постигна целта, този път криейки се зад гърба на Канада. Да са ни честити стоките пълни с ГМО и отрови които ще тръгнат към нас и тоталното смачкване на малкия и средния производител.
  • 13 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Тук може да се прочете:
    CETA text of the agreement - Trade Websites
    http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2016/february/tradoc_154329.pdf
    COMPREHENSIVE ECONOMIC AND TRADE AGREEMENT(CETA)
    На стр. 1328-1338 от СЕТА изрично е записано, че България трябва да промени следното законодателство:
    Constitution of the Republic of Bulgaria, art. 22
    Law on Ownership and Use of Agricultural Land, art. 3
    Law on Forests, art. 10
    Law on State Property
    Concessions Act
    Energy Act
    Safe Use of Nuclear Energy Act
    Independent Financial Audit Act /това е акта с ви ай ай, вече го гласуваха/
    Veterinary Practices Act /и това го гласуваха/
    Law on Medicinal Products in Human Medicine Law of Veterinary Activity
    Law for Prohibition of Chemical Weapons and for Control over Toxic Chemical Substances and Their Precursors
    Law for Tobacco and Tobacco Products
    Public Education Act, art. 12
    Law for the Higher Education, paragraph 4 of the additional provisions
    Vocational Education and Training Act, art. 22
    /за това отговаря МОН, май го гласуваха вече/
    Law for Medical Establishments
    Professional Organisation
    ---------------------
    Конституция на Република България, чл. 22
    Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, чл. 3 Закон за горите, чл. 10
    Закон за държавната собственост
    Закон за концесиите
    Закон за енергетиката
    Закона за безопасно използване на ядрената енергия
    Закон за финансов одит Independent (това е акта с ви ай ай, вече го гласуваха)
    Закон
  • 14 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Закон за ветеринарномедицинската дейност (и това го гласуваха)
    Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина Закон за ветеринарномедицинската дейност
    Закон за забрана на химическото оръжие и за контрол върху токсичните химически вещества и техните прекурсори
    Закон за тютюна и тютюневите изделия
    Закон за народната просвета, чл. 12
    Закон за висшето образование, параграф 4 от допълнителните разпоредби
    Закон за обучение, изкуство професионално образование и. 22
    Закон за лечебните заведения
    -----------------
    Т. е., ще има промяна в Конституцията. При това положение утвърждаването на СЕТА от МС е правно недействително. Точка!
    Освен това, налага се изводът, че нашето народно събрание е излишно! Всички поправки в актовете са ни зададени по това споразумение СЕТА. Депутатите не стават за нищо!
  • 15 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Глобализацията е нов, пореден пристъп на унификация,която ражда и нов тип човек: технологично зависим, мобилен,владеещ чужди езици. В масовия случай практичен и неспособен на дълбоки мисли.
    Комунизмът също имаше глобални амбиции. Колониализмът беше друг, по-стар глобален процес,но рухна и той.
    А договорите за свободна търговия са най-коварният юридически инструмент на глобализацията. Наистина, новите условия изискват нови правила. Пагубното в случая е, че тези договори се родеят с корпоративен преврат. Те създават търговски трибунали в услуга на чуждите инвеститори и изваждат от националната юрисдикция споровете между инвеститори и държави. Корпорациите не само ще могат „по бързата писта” да претендират да обезщетения, но и да си поръчват закони в свой интерес.
    Пред очите ви ЕС се превърна в онова, което източния блок беше за СССР.С това Търговското споразумение новия СИВ е факт. Нищо старо не е забравено.Честито!

    Ще останат три-четири търговски вериги в световен мащаб, уж конкуренти, но всъщност картел.
    Ще останат 3-4 фирми, производители на храни и безалкохолни напитки, уж конкуренти, но всъщност картел.
    Всичко от земделие до фармацевтика ,ще е дефакто в ръцете на един център.Той разболява, той лекува.
    Ще се опитвате да опишете вкуса на доматите от вашето детство на внуците си, които ще слушат с подозрение твърденията ви, че доматите въобще могат да имат вкус.
    И...така.
    Докато хората престанат да имат усещания, мисли и чувства.
    Ще ни натряск
  • 16 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Ще ни натряскат по един чип в г*за,за да вършим правилните перфектни подскоци – кога да ядем,.ерем и е*ем.
  • 17 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Вече окончателно продадоха Европа на САЩ, няма вече Европа тя е в историята, вече сме щатове на САЩ и ще ни заливат с боклуци и отрови техните сатанински корпорации.
  • 18 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Митьо Крика":

    Всъщност ако им изкараш статистика колко % от играчите печелят и им онясниш на разбираем език че не стВа само с ядене, а се иска и акъл и подготовка, доста хора ще се откажат или въобще няма да се хващат. Но пък тия сайтове съществуват именно благодарение на неподготвените балъци, щото нали се сещаш, че няма как всички да печелят в дългосрочен план. Изправяш се срещу по-опитен от теб и приключваш със залозите.

    Та, аналогият на човека е правилна - като не знаеш правилата и не си подготвен, по-добре не играй. В случая с ЕС умишленно е така. Нашите лъжци дори не са прочели всичко, а го подписаха, и ГЕРБаджийския евродепутат Андрей Ковачев най-нагло се опита да излъже че били направили анализ какви ще са ефектите върху българския бизнес.