Last news in Fakti

1 Ноември, 2016 03:30 1 150 3

Само 40 фирми усвояват 23% от всички обществени поръчки

  • път-
  • фирми-
  • обществени поръчки
Само 40 фирми усвояват 23% от всички обществени поръчки - 1

Обществените поръчки си остават хранилка за корупция, а глобите, които са най-често прилаганото наказание, не стряскат нарушителите, съобщава в. „Сега”.

Налице е порочна тенденция към все по-голяма концентрация на ресурси във фирми - фаворити на властта. 40 големи компании "изяждат" почти една четвърт (23%) от всички средства за обществени поръчки, които са около 7 млрд. лева годишно.

 Това стана ясно вчера на конференцията "Престъпления и злоупотреби с обществени поръчки в България", организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    На места където няма правосъдна система и почнат да злоупотребяват прекалено много
    накрая се прилага окончателно решение
    това показва практиката и историята по света

    Коментиран от #3

  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Еехаа по 40,250млн. на фирма. Сметнах ги бързо.
    Къде да отида да се запиша за член на ГЕРБ. И аз искам да ме викнат един ден: -Назначаваме те за милионер!
  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Лошотото е че това окончателно решение е лесния път, който не води до нищо трайно и хубаво, защото един ден наследниците на тия мутри ще кажат „ама ние сме репресирани, върнете ни собствеността” и пак става затворен кръг. Просто трябва да има реално разделение на властите и законодателната и изпълннителната власт да започнат да работят най-накрая. А мисля, че така както през комунизма не е имало разделение на властите, така е продължило и в демокрацията, щото същите хора са били и са продължили да бъдат в съдебната система, а и в законодателната власт. Всички кражби и злоупотреби от началото на демокрацията са доказуеми и виновниците трябва да се преследват без давност.