908 0

Рецептата за успех на общините

Рецептата за успех на общините
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Пловдив и районът са отличен пример за това как трябва да се развива една община. През последните 20 години там се вложи висок процент както от българските, така и от чуждестранните инвестиции. Развитието обаче може да е още по-бързо и успешно, ако се задълбочи сътрудничеството и със съседните общини, а не между тях да има само съперничество за привличане на предприемачи, смятат участниците в провелата се икономическа конференция в Пловдив Doing business in Bulgaria.

„Според мен няма универсална формула за успех, но със сигурност това, което е уникално като предимство е да има частна предприемаческа инициатива. Ролята на държавата е да подпомага реиндустриализацията, а не пряко да се намесва в индустриалното производство”, смята Томислав Дончев, вицепремиер еврофондове и икономически политики. Според бизнеса обаче, освен частният интерес и инициатива по отношение развитието на индустриалните зони, например е необходима и подкрепа на институциите.

Друг основен фактор за развитието на една община е образованието. „Фокусираме се много върху темата за образованието и кадрите и смятаме, че това е важно за бъдещото развитие. Инвестираме в студенти, които да изучават определени профили, за да могат да подпомогнат конкретни индустрии”, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев. Като успешен пример той посочи инвестицията от 200 хиляди лева в 30 студента по информационни технологии, които след първата си учебна година ще бъдат привлечени като стажанти в някои от големите компании в региона.

Някои от компаниите, които вече са инвестирали в региона и са наели няколкостотин души персонал заявиха, че възнамеряват именно благодарение на открития инвестиционен климат в общината, да разширят дейността си и да наемат общо до 2200-2500 души.

Несъмнено бизнесът върви ръка за ръка с финансирането, а тук неизменно се стига до банковия сектор. Според участници в конференцията, достъпът до кредитиране не е пречка за инвеститорите. „Община Пловдив изгради център за подпомагане на инвеститорите, получаваме обратна връзка, че това е много полезно за тях. Този подход се повтаря вече и в други общини", казва  Дияна Димитрова-Каменова, директор дирекция "Корпоративно банкиране" в една от българските банки.


Напиши коментар:


Публикувай