4 Ноември, 2016 11:28 1 118 2

България и Словакия ще си сътрудничат за хъб "Балкан"

  • българия-
  • словакия-
  • сътрудничат-
  • хъб-
  • балкан

Двете страни подробно ще анализират възможностите за координирано изпълнение на проектите

България и Словакия ще си сътрудничат за хъб "Балкан" - 1

„Булгартрансгаз“ ЕАД и „eustream“ a.s ще работят за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа и за реализацията на инфраструктурни проекти - газов хъб „Балкан“ и газопроводът „Ийстринг“. Това предвижда подписаният днес, в присъствието на министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор. „Булгартрансгаз“ и „eustream“ ще разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта Eastring.

Двете страни подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът „Ийстринг“ ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб „Балкан“. С цел гарантиране сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

„Булгартрансгаз“ и „eustream“ ще си сътрудничат с информация по проектите, ще обменят ноу-хау и най-добри практики, съгласно съществуващите политики и регионални инициативи на ЕС, следващи принципите за развитие на единен европейски газов пазар.

В меморандума е записано още, че двете дружества ще работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар. Отчита се също и общата регионална цел и необходимостта от развитие на междусистемно свързана газопреносна инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    0 0 Отговор
    До тука хъбовете станаха-амнайсет! Хъб до хъб, мила моя майно ле! Завивам на кръстовището до нас, апааа, хъб. Влизам в нас пак хъб, страх ме е да влезна в 00!
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Къде е онова тролче с ник „гост” да ни обясни, че няма нужда от тия хъбове, ако по тях не тече американски газ, щото само с него могат да работят генераторите за ток и да ни се похвали с неговата нова разработка - генератори за ток от камъни!?