6 Ноември, 2016 12:54 1 752 1

В България ще бъде изградена свободна търговска зона

  • българия-
  • китай-
  • свободна зона-
  • търговия-
  • сътрудничество

Подписаният документ ще даде възможност за засилване на технологичния обмен

В България ще бъде изградена свободна търговска зона - 1
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Първата свободна търговска зона в рамките на инициативата 16+1 ще бъде изградена в България. Това стана ясно по време на агро-бизнес форум, открит от заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в рамките на 14-то Международно изложение за търговия със земеделски продукти в Кунмин, Китай.

По време на бизнес форума изпълнителният директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Васил Гелев подписа тристранно споразумение за изграждане на първата свободна търговска зона 16 + 1. То е продължение на подписания меморандум за насърчаване на сътрудничество между ЦНСС и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, чийто членове са Тракия Икономическа зона.

Документът предвижда привличане на не по-малко от 50 млн. евро инвестиции в Тракия Икономическа зона Пловдив. От китайска страна инвестицията се осигурява от ACN Worldwide Shanhai. ЦНСС ще координира и насърчава успешната реализация на проекта между страните. На територия от над 10 дка ще бъдат изградена нова инфраструктура в това число търговски и складови площи, както и административни помещения за осъществяване на търговски операции, съобщиха от Министерство 

В рамките на международното изложение се проведе и дискусия- презентация за годжи-бери продукти, на която участваха земеделските министри от страните 16 +1. По време на нея бе подписан и меморандум за сътрудничество в областта на селскостопанската техника, иновациите и въвеждане на съвременни технологии за подобряване на способността за прилагане на земеделски техники в съответните страни.

Подписаният документ ще даде възможност за засилване на технологичния обмен и обучение на персонала във всички области на селското стопанство, включително растениевъдство, животновъдството, рибарството, селскостопанска техника и др. Предвижда се и изграждане на Демонстрационен парк за иновации в земеделието. Страните се ангажират да го изградят за да се представят нови технологии в областта на сеитбата, животновъдството и аквакултурите, дълбока обработка на земеделски продукти и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рес еоод

    0 0 Отговор
    китай нали са комунисти, кво правиме