848 0

Събитията, които могат да повлияят на световната икономика тази седмица

Освен към президентските избори в САЩ, бизнесът трябва да погледне и към Европа и Азия

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Президентските избори в САЩ, които ще се проведат във вторник, изглежда са топ събитието на седмицата, но новините от Азия и Европа също обещават да намекнат за посоката, в която ще се движи глобалната икономика, пише американският вестник Wall Street Journal.

Понеделник: Министерство на труда в Япония ще публикува данни за заплатите през септември. Информацията се разглежда като важен показател за това, дали икономическите програми на премиера Шинзо Абе работят. Икономистите ще търсят признаци за увеличение на заплатите, след последните данни, които показаха големи разлики в паричните възнаграждения на работниците през последните месеци.

Вторник: Китай ще оповести публично данни за търговските си показатели, които ще се разглеждат като подсказка за това какво ще бъде търсенето в световен мащаб, след септемврийския спад на износа с 10%. Икономистите очакват износът на Китай да отчете спад с 5% през октомври. Данните за вноса пък ще отразяват до каква степен се е раздвижил китайският вътрешен пазар и с колко се е повишило търсенето в страната.

Сряда: Очаква се Европейската комисия да съобщи новите си прогнози за икономическия растеж на Европейския съюз. Това ще е първата подобна статистика на ЕК след решението на Великобритания от 23 юни да напусне съюза. Прогнозите са в основата на бюджетните правила на ЕС и следователно ще окажат влияние върху фискалната политика. Очаква се прогнозите да сочат към забавяне на растежа във Великобритания, и страни като Ирландия, които имат тесни търговски връзки с Обединеното кралство.

Четвъртък: Резервната банка на Нова Зеландия ще направи изявление относно лихвения процент, за който икономистите предполагат, че отново ще се понижи с четвърт пункт, в отговор на мудната инфлация в страната.

Петък: Заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер ще говори за световната икономика в чилийската столица Сантяго. Според анализатори, речта му ще покаже реакцията на централната банка, след американските избори за президент.  Напиши коментар:


Публикувай