Last news in Fakti

9 Ноември, 2016 11:30 3 407 5

Над 70% от малките и средни фирми се оплакват от недостиг на кадри

  • мариета захариева-
  • кадри-
  • фирми-
  • недостиг-
  • малки-
  • средни-
  • служители

Работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация

Над 70% от малките и средни фирми се оплакват от недостиг на кадри - 1

Сред най-съществените трудности, които срещат малките и средните предприятия, изплува дефицитът на кадри. Това обяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на форум за най-бързо развиващите се малки и средни предприятия. Над 72% от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на работници. Най-дефицитни се оказват средните специалисти, 77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация от тази група. Агенцията е направила проучване с анкетна карта с 21 въпроса, която е изпратена до 400 компании.

Ниските данъци са основен елемент от държавната подкрепа. Близо 70% от запитаните предприемачи твърдят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес, каза Захариева. Над 55% обаче се обединяват около мнението, че държавата съдейства за развитието на предприемачеството. Според 26 на сто от запитаните, данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата. За 13% субсидиите, възможностите да участват в европроекти и програмите са подкрепата, от която имат нужда. Според 46 на сто от запитаните, успяват да намерят пазари за продукцията си, също толкова обаче имат проблем с реализацията на стоката си. Отново бизнесът поглежда към институциите – 43% от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си, заяви Мариета Захариева.

Според нея малките и средните фирми са генератор на нови работни места и спомагат за повишаване на конкуренцията на пазара. Те проявяват по-голяма гъвкавост в кризисни ситуации и притежават бързо променяща се вътрешна организационна структура. Имат възможност по-бързо и лесно да внедряват иновации и нови технологии, което е техният принос в повишаването на конкурентоспособността на икономиката. „Тези толкова категорични отговори трябва да са ясен сигнал към институциите, че всяка тяхна позиция се проектира в бизнеса и оказва влияние на нагласите на мениджърите. Неслучайно предприемачите са най-прогресивната част от всяко общество“, допълни Захариева. Тя подчерта, че българските малки и средни предприятия отчитат усилията на държавата да улесни работата им чрез ниски данъци, като предоставя информация за участие в проекти с европейско финансиране и създава контакти с външни партньори чрез участия в панаири, изложения, съвместни събития. 

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия организира събитието в изпълнение на проект № BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи”, на което присъстваха над 100 представители на бизнеса. След приключването на форума се проведоха двустранни срещи с чуждестранни партньори от Австрия, Германия, Италия, Великобритания, Румъния и други. Българските предприемачи получиха възможност да обменят идеи, стратегии и да обсъдят съвместна бъдеща работа. Целта на форума бе да се насърчи динамичното развитие на сектора, както и да се предостави възможност за създаване на преки бизнес контакти с чуждестранните предприятия. Предостави се възможност за създаване условия за развитие на производственото коопериране, внедряване на производствени и търговски практики, трансфер на знания, технологии и др.

В рамките на събитието се проведе и класация ГЕПАРД на най-динамичните малки и средни компании в страната. През тази година в класацията попадат 1500 малки и средни компании от всички сектори на икономиката. Победителят в ГЕПАРД на национално ниво е с над 4000% растеж на приходите си за миналата година, а средният ръст на всички компании в ГЕПАРД е над 70%, показват данните. В тях работят близо 140 хил. души, а общо са реализирали приходи 21.4 млрд. лв., което е близо 25% от брутния вътрешен продукт за 2015 г. Нетната им печалба е 1.5 млрд. лв. Освен външните пазари фактор за растежа вече е и вътрешното потребление. През последните две години много от компаниите са активизирали инвестиционните си планове, което също е задвижило растежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име на гост

    1 1 Отговор
    Ами как няма да има недостиг, като искат 20 годишни да назначат, но поне с 25 години стаж. Да владеят перфектно всички възможни компютърни програми и поне три чужди езика. Естествено да не искат повече от 350лв. Да не мрънкат като остават допълнително защото видите ли то си било за тях, а не за партафейла на тлъстият работодател. Да са 24 часа под пълна готовност да заместят някой по-личен на шефа. Колкото и добре да си вършиш работата бонусите ще са само за чичовото или лелинчовото дето са ти котва от ден първи. Та, може да си ревете колкото искате, ние тия панаири сме ги научили вече.
  • 2 писна ми

    1 0 Отговор
    Работодателите: "Търсим си човек с мъдростта на 60-годишен, опитът на 50-годишен, амбициозността на 40-годишен, енергичността на 30-годишен, външния вид на 20-годишен и нужда от пари на 10-годишен!"
  • 3 Капитана

    1 1 Отговор
    Как няма да се оплакват от липса на кадри,да дойде някой да погледне в провинцията за какви смешни пари като заплати става на въпрос.Всичко което е по младо и работоспособно се омита за София или за чужбина.
  • 4 Morgoth

    1 1 Отговор
    Вдигате заплатите и получавате хората които ви липсват. Ако ги няма на пазара ще се върнат такива от чужбина, други които нямат работа ще се преквалифицират, университетите ще си променят бройките с подходяща подкрепа от вас и т.н. На това му се казва вдигане на стандарта и не е лошо.
    Разбира се, ако се очаква специалисти които са кът да работят за малко пари - това няма как да стане.
  • 5 Киро

    1 1 Отговор
    ...а останалите 30% плащат добре и се държат добре с хората си и при тях няма недостиг на кадри.

    Простичко, нали?!